Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

(2η ομαδα, Μαρια) ΘΕΡΑΠΕΙΑ!

Θεραπεία
Η πλήρης αποφυγή του διαδικτύου είναι μάλλον μη ρεαλιστική προσδοκία δεδομένου ότι οι υπολογιστές και το διαδίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής ζωής στη σημερινή εποχή. Συνήθως ο βασικός στόχος της θεραπείας είναι η χρήση του διαδικτύου με μέτρο, με ανάλογο τρόπο όπως οι άνθρωποι που έχουν διαταραχές διατροφής πρέπει να αποκτήσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό. Επιπλέον, χρειάζεται να διερευνηθούν και άλλα ψυχοκοινωνικά ζητήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από την εξάρτηση π.χ. κοινωνική φοβία, διαταραχές της διάθεσης, προβλήματα στο γάμο ή ευρύτερα οικογενειακά προβλήματα, επαγγελματική εξάντληση, σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία κοκ.
Πολλές από τις διαδικασίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της εξάρτησης από το διαδίκτυο έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τα προγράμματα θεραπείας άλλων εξαρτήσεων. Για παράδειγμα, οι ομάδες υποστήριξης που βασίζονται στα 12 βήματα, εφαρμόζονται σ’ ένα ευρύ φάσμα εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, υπερφαγία κοκ) και βοηθούν το άτομο να βρει επαρκή στήριξη και προστασία που χρειάζεται για την απεξάρτηση. (Σχετικό άρθρο: Ομάδες απεξάρτησης 12 βημάτων).
Αν υπάρχει και βιολογική διάσταση στην εξάρτηση, τότε τα αντικαταθλιπτικά ή τα αγχολυτικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που πυροδοτούν τη ενασχόλησή του με το διαδίκτυο και να αναπτύξει τις κοινωνικές και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Συνήθως αυτοί που έχουν εξάρτηση από το διαδίκτυο, αντιμετωπίζουν διαπροσωπικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, είναι εσωστρεφείς ή δεν έχουν επαρκή κοινωνική υποστήριξη και γι’ αυτό το λόγο στρέφονται σε «εικονικές» σχέσεις σαν υποκατάστατο για την έλλειψη πραγματικών κοινωνικών σχέσεων. Σε άλλες περιπτώσεις, λόγω της εξάρτησής τους έχουν χάσει σημαντικές προσωπικές σχέσεις π.χ. έναν σύντροφο, έναν γονιό ή έναν κοντινό φίλο.
Η θεραπεία θα βοηθήσει επίσης το άτομο να οργανώνει και να ρυθμίζει το χρόνο που αφιερώνει στο διαδίκτυο και να αναπτύξει εναλλακτικές δραστηριότητες που θα τον αποσπούν από τον υπολογιστή, π.χ. χόμπι, γυμναστική, δραστηριότητες με την οικογένεια και με φίλους.
Η υποτροπή σε μια εθιστική συμπεριφορά είναι συνηθισμένη, οπότε μέρος της θεραπείας είναι και η προετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι σημαντικό για το άτομο να εντοπίσει τις καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν την υπερβολική χρήση του διαδικτύου και να αναπτύξει τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.
Επίσης η αλλαγή περιβάλλοντος θα συνεισφέρει στην αλλαγή των συσχετισμών που έχει κάνει το άτομο με τη χρήση του διαδικτύου.
Η θεραπεία ζεύγους και η οικογενειακή θεραπεία θα βοηθήσει αν ο χρήστης καταφεύγει στο διαδίκτυο για να ξεφύγει από προβλήματα που έχει με το σύντροφο και με την οικογένειά του ή αν η εξάρτησή του έχει διαταράξει τη συζυγική και οικογενειακή του ζωή.
Πηγη: http://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CC4QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.psychotherapeia.net.gr%2Farticles-psyxologoi-marousi-psyxotherapeftes-marousi%2Fexartiseis%2F43-exarthsh-apo-to-diadiktyo%2F71-exarthsh-apo-diadiktyo&ei=wPimUoGYGem34ATrl4GYDQ&usg=AFQjCNGxDHzKe2SwVkmSjhQDy1PHvCTKKw&sig2=zg2C1h38j7-8bc9AIBT8IA&bvm=bv.57799294,d.bGE&cad=rja

(Ομαδα 4-Ευαγγελια,Αλεξανδρα):Η Εξάρτηση απο το Διαδίκτυο (Internet Addiction Disorder)

Η Εξάρτηση απο το Διαδίκτυο  (Internet Addiction Disorder)

Γιατί μας προσελκύει το Ίντερνετ; Κατ'αρχάς μας φέρνει τον κόσμο σπίτι. Αυτό είναι και καλό και κακό. Ο καθένας χρησιμοποιεί το Ιντερνετ για διαφορετικούς λόγους. Οι μεγάλοι για έρευνα στο Διαδίκτυο και για να στέλνουν και να δέχονται e-mail, οι νέοι για παιχνίδια, μουσική, έρευνα, e-mail, chat και επικοινωνία, και για υπηρεσίες ερωτικού περιεχομένου. Παράλληλα, αποτελεί εργαλείο γνώσης και συντελεί στην απόκτηση γνώσης της τεχνολογίας και μάλιστα γρήγορα.
internet addiction1 1.Τι είναι το φαινόμενο «εξάρτησης» από το διαδίκτυο; Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά;
Η πρώτη περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας το 1997, στις Η.Π.Α. Το πρώτο Κέντρο Απεξάρτησης λειτούργησε το 1995, στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α., ενώ την ίδια χρονιά ο Νεοϋορκέζος ψυχίατρος Ivan Goldberg, εν μέρει αστειευόμενος, υιοθέτησε πρώτος τον όρο Internet addiction («εθισμός» στο Internet).
Οι πρώτες περιπτώσεις αφορούσαν ενήλικες, ωστόσο τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο επεκτάθηκε ραγδαία σε εφήβους και νέους. Λόγω του ότι η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία δεν έχει αποδεχθεί την κατάχρηση διαδικτύου ως κατάσταση αληθούς εθισμού, και υπάρχει γενικά συζήτηση στην διεθνή βιβλιογραφία περί τούτου, ο όρος «εθισμός» ή «εξάρτηση» χρησιμοποιούνται σε εισαγωγικά.

2.Ποιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν εξάρτηση από το ίντερνετ;
Από τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τα 35 (τριάντα πέντε) παιδιά και εφήβους που προσήλθαν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου προκύπτουν ότι :
 1. Το φαινόμενο είναι συχνότερο στα αγόρια,
2. Σε παιδιά με καταθλιπτικό συναίσθημα ή διάσπαση προσοχής- υπερκινητικότητα.
3. Τι σημαίνει όμως εξάρτηση;

Τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης είναι τα εξής:

* Ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερη ενασχόληση με το αντικείμενο της εξάρτησης,
* Αίσθημα στέρησης,
* Ενασχόληση περισσότερη απ' αυτήν που είχε προγραμματιστεί,
* Ανεπιτυχείς προσπάθειες ελέγχου,
* Μείωση άλλων δραστηριοτήτων.

4. Υπάρχουν κάποια πρόδρομα συμπτώματα της εξάρτησης από το διαδίκτυο; Ποια συμπεριφορά των παιδιών ηλικίας έως και 10 ετών πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς;

- Το παιδί ξεχνιέται συχνά στον υπολογιστή και δεν έχει συναίσθηση του χρόνου που αναλώνει σε αυτόν.
- Ασχολείται συνεχώς µε το Ίντερνετ ή µε δραστηριότητες σχετικές µε αυτό, παραµελόντας συχνά τις υποχρεώσεις του στο σπίτι και στο σχολείο.
- Προτιµά τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, από το να συναντά φίλους του, µε αποτέλεσµα να αποµονώνεται.
- Πέφτει η απόδοση του στο σχολείο.
- Λειτουργεί αµυντικά και εχθρικά όταν κάποιος φέρνει τη συζήτηση στο θέµα του διαδικτύου.
- Το διαδίκτυο το απασχολεί ακόµα και την ώρα που τρώτε ή την ώρα που διαβάζει ή όταν βρίσκεται στον κινηµατογράφο.
- Αντιδρά πολύ νευρικά θυµωµένα ή επιθετικά όταν κάποιος το διακόπτει από το παιχνίδι ή από τη συζήτηση που είχε online.
- Ξενυχτά συχνά για να µένει συνδεδεµένος / συνδεδεµένη στο διαδίκτυο. - Λέει συχνά «καλά, θα παίξω µόνο ένα λεπτό ακόµη».
- Έχει πει αρκετές φορές συνειδητά ότι πρέπει να µειώσει τις ώρες που περνά συνδεδεµένο στο διαδίκτυο αλλά έχει αποτύχει να τηρήσει το χρονοδιάγραµµα που όρισε µόνος / µόνη χωρίς καµία πίεση.
- Κρύβει από τους γονείς πόσες ώρες περνά στο διαδίκτυο και συχνά δεν το οµολογεί ούτε στον εαυτό του.
- ∆είχνει άγχος, ανησυχία, εξάρσεις θυµού ή βίας ή καταθλιπτική συµπεριφορά όταν δεν παίζει στο
διαδίκτυο.

(4 ομάδα Μιλτιάδης και Νίκος) zappIt.gr Προσωπικα: Αφιέρωμα για τον εθισμό στο Ίντερνετ



(Ομαδα 3: Χρηστος ) Ημερίδα για την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου στο Κολλέγιο Ανατόλια με τη στήριξη της WIND

Ημερίδα με θέμα την «Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά» και κεντρική ομιλήτρια την Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, Συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου & Επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr * διοργάνωσε το Κολλέγιο Ανατόλια στο χώρο των εγκαταστάσεων του στην Πυλαία, με την υποστήριξη της WIND. Η μερίδα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις  28 Νοεμβρίου 2013.

(3η ομαδα Μιχαλης)Internet και εξαρτηση

To internet θεωρείται πλέον ένα παγκόσμιο εργαλείο με αρκετές δυνατότητες οι οποίες κατά κύριο λόγο διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων σε διαφόρους τομείς. Η χρήση του δεν περιορίζεται μόνο σε επίπεδο καθημερινό-πρακτικό, αλλά συγχρόνως αποτελεί και ένα ευρέως ψυχαγωγικό μέσο.

(Ομαδα 4-Ευαγγελια,Αλεξανδρα):ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ - ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ/ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ FOMO (Fear Of Missing Out).

Mε την εξέλιξη της τεχνολογίας ο σύγχρονος άνθρωπος έχει γίνει αδιάσπαστο μέρος της.
Με την συνεχή ενασχόληση μας με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας ( κινητό τηλέφωνο, ιντερνετ ) χωρίς  να γίνει αντιληπτό η πληροφόρηση μας γίνεται  πιο άμεση, πιο  πλήρης και πιο τέλεια.
Τι γίνεται όμως όταν μερικοί από όσους δέχονται την πληροφόρηση αυτή, αρχίζουν να ασχολούνται με  έμμονο και παθολογικό τρόπο με αυτή;
Εχει παρατηρηθεί πως  η συνεχής και έμμονη απασχόληση με το κινητό τηλέφωνο και το διαδίκτυο  και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βασίζεται πάνω σε ένα άλλο κίνητρο, διαφορετικό από την απλή πληροφόρηση- τον φόβο πως είναι δυνατόν να μπορούν να μείνουν έξω από τις εξελίξεις… μπορεί να χάσουν κάτι… να τους διαφύγει δηλαδή  κάτι σπουδαίο…

(Ομαδα 3 : Χρηστος) Εθισμός στο πορνό; Φυσικά, και υπάρχει

Η κοινότητα NoFap του Reddit θέλει να σε κάνει να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με την πορνογραφία στο ίντερνετ και να σε κάνει να “αποτοξινωθείς” από το αμαρτωλό “πορνό”. Επανέλαβε μετά από εμάς “Απεταξάμην το πορνό”


(Ομαδα 4-Ευαγγελια,Αλεξανδρα):Η εξάρτηση των εφήβων από το Διαδίκτυο. Ο ειδικός σας ενημερώνει και σας εξηγεί




exartisidiadiktiof
Η ενασχόληση των εφήβων με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες μάθησης, εκπαίδευσης, και ψυχαγωγίας. Το internet είναι πολύ σημαντικό εργαλείο και δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται. Η υπερβολή ωστόσο, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να σκιάσει τα σημαντικά οφέλη και να δημιουργήσει προβλήματα.
Η Εξάρτηση από το Διαδίκτυο είναι μία χρόνια, προοδευτική ασθένεια που συμπεριλαμβάνει τη καταναγκαστική χρήση του Διαδικτύου που ενέχει την απώλεια ελέγχου και τη συνέχιση της χρήσης παρά τις δυσμενείς συνέπειες.
Ο εθισμός στο Διαδίκτυο ανήκει στη κατηγορία των συμπεριφορικών εθισμών – δηλαδή τα προβλήματα που ανακύπτουν όταν μία συγκεκριμένη συμπεριφορά ξεφύγει από τον έλεγχο του ατόμου.

Πρόδρομα συμπτώματα της εξάρτησης από το διαδίκτυο
•ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης με Η/Υ στο σπίτι ή σε internet cafe
•η παραμέληση των υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών
•η απομόνωση και η μείωση του χρόνου δραστηριοτήτων και του χρόνου που περνούν με οικογένεια/φίλους,
•η μεταβολήτης συμπεριφοράς (ευερεθιστότητα και επιθετικότητα),
•η αδιαφορία για πράγματα που τον/την ευχαριστούσαν,
•οι πονοκέφαλοι και η ξηρότητα οφθαλμών

Κριτήρια που οριοθετούν την υπερβολική χρήση
•α) ανάγκη για αυξανόμενη διάρκεια χρόνου παραμονής στο Διαδίκτυο, για την επίτευξη του ίδιου αισθήματος ικανοποίησης
•β) συνέχιση ίδιου χρόνου παραμονής στο Διαδίκτυο επιφέρει μειωμένο αίσθημα ικανοποίησης

Διαγνωστικά Κριτήρια
Η διάγνωση της εξάρτησης απαιτεί στη διάρκεια ενός δωδεκαμήνου τουλάχιστον 3 από τα παρακάτω:
•Συμπτώματα Συνδρόμου Απόσυρσης (ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το Internet, όνειρα για το Internet)
•Χρήση Διαδικτύου προκειμένου να αποφευχθούν τα συμπτώματα απόσυρσης
•Παραμονή on-line για > χρονικό διάστημα από το προτιθέμενο
•Κατανάλωση χρόνου/χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το Διαδίκτυο
•Έκπτωση λειτουργικότητας του ατόμου
(προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό επίπεδο)
•Συνέχιση χρήσης παρά την γνώση της παραπάνω έκπτωσης

Σωματικά συμπτώματα:
•Διατροφικές διαταραχές
•Διαταραχές του ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου
•Μυοσκελετικές παθήσεις
•Μειωμένη αθλητική δραστηριότητα
•Ξηράμάτια–μυωπία
•Ημικρανίες
•Παραμέληση προσωπικής υγιεινής

( 4 ομάδα Μιλτιάδης και Νικος) Προσέχω όταν Συμμετέχω (Safer Internet - Γραμμή Υποστηρίζω)


(3η ομαδα Μιχαλης)Tροποι για να προλαβεις την εξαρτηση

To διαδίκτυο (internet) είναι ένα θαυμάσιο και δυναμικό μέσο επικοινωνίας. Στις μέρες μας μάλιστα, θεωρείται ένα παγκόσμιο εργαλείο με αρκετές δυνατότητες, οι οποίες κατά κύριο λόγο, διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων σε διάφορους τομείς. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει με κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, όταν χρησιμοποιείται χωρίς όριο, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργικότητα του ανθρώπου. Η συνεχής πλοήγηση στο διαδίκτυο, που μπορεί να υποκαθιστά καθημερινές ανάγκες και να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις και τη ζωή του χρήστη,  ορίζεται ως εξάρτηση.
Έτσι, η εξάρτηση από το ίντερνετ (internet addiction), αποτελεί σήμερα ένα καινούριο φαινόμενο και αντιμετωπίζεται σιγά-σιγά από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας,  όπως άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (ναρκωτικά, τζόγος κ.α.). 
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως παιδιά και έφηβοι, υποφέρουν από αυτού του είδους την εξάρτηση και την δικαιολογούν με τη σκέψη ότι το ίντερνετ αποτελεί απλά ένα μέσο διασκέδασης και ψυχαγωγίας που το χρησιμοποιούν αρκετοί. Βρίσκουν το ίντερνετ σαν ένα τρόπο απόδρασης από την πραγματικότητα και αισθάνονται ότι τους παρέχει ασφάλεια, οικειότητα και ανωνυμία.
Οι μορφές εξάρτησης από το ίντερνετ είναι: συνεχής πλοήγηση, διαδικτυακά-ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαδικτυακές σχέσεις μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης (msn, chat, facebook, skype κ.α.), ηλεκτρονικός τζόγος, ψυχαναγκαστική συλλογή πληροφοριών (τραγουδιών κ.α.).

Για τα παιδιά και τους εφήβους η χρήση του ίντερνετ για περισσότερο από 10 ώρες την εβδομάδα αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων εξάρτησης από το διαδίκτυο όπως: κατάθλιψη, άγχος, απομόνωση, αφηρημάδα, ημικρανίες, ξηροφθαλμία, διαταραχές ύπνου (έντονες αϋπνίες ή υπνηλία), διαταραχές διατροφής (ανορεξία), πτώση σχολικής επίδοσης, μυοσκελετικές παθήσεις (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα από την υπερκόπωση των χεριών από τη χρήση του πληκτρολογίου), εκρήξεις θυμού, επιθετικότητα προς τους γονείς ή τα πρόσωπα φροντίδας, παραμέληση της προσωπικής υγιεινής και της φυσικής άσκησης.

Οι γονείς για να αποτρέψουν την εξάρτηση από το διαδίκτυο καλό είναι:

-Να θέτουν αυστηρά χρονικά όρια στη χρήση του διαδικτύου.

-Να τοποθετούν τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο, για να υπάρχει έλεγχος και όχι δυνατότητα απομόνωσης των παιδιών και εφήβων.

-Να τοποθετούν προγράμματα και φίλτρα προστασίας στον υπολογιστή, ώστε τα παιδιά και οι έφηβοι να μην έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο και επικίνδυνο περιεχόμενο για την ηλικία τους. 

-Να σκεφτούν και τη δική τους διαδικτυακή συμπεριφορά, καθώς αποτελούν τα κατεξοχήν πρότυπα για τα παιδιά και τους εφήβους τους.

-Να ενημερώνουν τα παιδιά από μικρή ηλικία για το φαινόμενο του εθισμού στο διαδίκτυο.

-Να ενδιαφέρονται και να ρωτούν τα παιδιά και τους εφήβους για τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο (ποιες σελίδες επισκέπτονται, τι ψάχνουν κλπ.)

-Να ενθαρρύνουν τα παιδιά και τους εφήβους σε αθλητικές δραστηριότητες και συναναστροφές με συνομηλίκους.

-Να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους.

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (προνήπια, νήπια), η χρήση του ίντερνετ δεν συνιστάται. Φυσικά, δεν επιτρέπεται, παιδιά τέτοιας ηλικίας να έχουν προσωπικές σελίδες σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης (πχ. facebook). Στις ηλικίες αυτές, ο υπολογιστής χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικά παιχνίδια, μικρής χρονικής διάρκειας, παρουσία των γονέων και όχι σε καθημερινή βάση.

πηγη:http://www.tlife.gr/Article/%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%93%CE%95%CE%9D%CE%95%CE%99%CE%91KAI%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%94%CE%99-ME/0-43-43160.html

(2η ομαδα-Γιώργος,Πολύκαρπος)ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ INTERNET !!!


(ομαδα 3:Αχιλλεας)ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Σημείωση: Το ΜΑΖΙ δεν προσφέρει οποιαδήποτε θεραπευτική/κλινική υπηρεσία συμπεριλαμβανομένης και της απεξάρτησης από internet. Αν επιθυμείτε για εσάς ή για κάποιο συγγενικό/φιλικό σας πρόσωπο υπηρεσίες απεξάρτησης, παρακαλούμε να απευθύνεστε σε κάποιο από τα παρακάτω κέντρα. Ενδέχεται να υπάρχουν αλλαγές στις πληροφορίες που παρατίθενται παρακάτω. Παρακαλούμε πολύ, αν εντοπίσετε ανακρίβειες ή διαπιστώσετε ότι κάποιες από τις πληροφορίες έχουν αλλάξει, ενημερώστε μας στέλνοντας email στο info@mazi.org.gr
Μονάδα εφηβικής υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων "Π & Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ"
Τηλ.: 210-7710824

(3η Ομαδα Μιχαλης)Ιnternet animation


(Ομαδα 4-Ευαγγελια,Αλεξανδρα):Διαδίκτυο και Συμπεριφορές Εξάρτησης: Μελέτη σε Ευρωπαίους Εφήβους

http://www.eunetadb.eu/files/docs/FinalResearchInternet-GR.pdf

Μερικές σχετικές εικόνες...










 

(Ομαδα 4-Ευαγγελια,Αλεξανδρα):Έναρξη λειτουργίας τμήματος για την αντιμετώπιση της προβληματικής χρήσης του διαδίκτυου στην Ελλάδα

1. Φαινόμενο- Υποψήφιοι Όροι
Παρόλο που ο όρος «εξάρτηση» έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει το βιολογικό εθισμό από μία ή περισσότερες ουσίες (Holden, 2001), έχει χρησιμοποιηθεί και για την «υπερβολική» χρήση των υπηρεσιών του διαδικτύου. Μία ποικιλία όρων έχει διατυπωθεί, προκειμένου να απεικονίσει αυτή τη συμπεριφορά, όπως «εξάρτηση από το διαδίκτυο» ‘‘Internet addiction’’ (Bai, Lin, & Chen, 2001; Mitchell, 2000; Shapira, Goldsmith, Keck, Khosla, & McElroy, 2000; Young, 1998), «παθολογική χρήση του διαδικτύου» ‘‘pathological Internet use’’ (Davis, 2001), «προβληματική χρήση του διαδικτύου» ‘‘problematic Internet use’’ (Davis, Flett, & Besser, 2002), «παρορμητική χρήση του διαδικτύου» “compulsive internet use” (Widyanto, L., & Griffiths, M., 2006), «εξάρτηση από τον κυβερνοχώρο» “cyberspace addiction” (Davis, Flett, & Besser, 2002. Hur, 2006) και «διαταραχή της εξάρτησης από το διαδίκτυο» “internet addiction disorder” (Goldberg, 1996). «Εξάρτηση από το διαδίκτυο είναι η αδυναμία ελέγχου της χρήσης του ιστού, που οδηγεί σε αισθήματα πίεσης, άγχους και δυσλειτουργικές συμπεριφορές σε καθημερινές δραστηριότητες» (Shapira, N., Lessig, M., Goldsmith, T., Szabo, S., Lazoritz, M., Gold, M. et al ., 2003). Ένας άλλος ορισμός είναι «η παρορμητική υπέρχρηση του διαδικτύου, της οποίας η στέρηση ακολουθείται από ευερέθιστη ή δυσθυμική συμπεριφορά» (Mitchell, 2000, p. 632).
2. Προτεινόμενα Διαγνωστικά Κριτήρια
Το 1998, η Young πρότεινε μία δέσμη κριτηρίων για τη διάγνωση της εξάρτησης από το διαδίκτυο, στη βάση των κριτηρίων του DSM-IV (American Psychiatric Association, 1995), για την παθολογική χαρτοπαιξία (Young, 1998). Ειδικότερα επέλεξε οκτώ από τα δέκα κριτήρια της «παθολογικής χαρτοπαιξίας», τα οποία αξιολόγησε ως πιο κατάλληλα για την περιγραφή της παθολογικής χρήσης του μέσου: προσκόλληση στον παγκόσμιο ιστό, μία ανάγκη για αυξημένο χρόνο παραμονής σε σύνδεση ώστε να επιτευχθεί ένα επίπεδο ικανοποίησης, επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες περικοπής του χρόνου παραμονής, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη ή ύφεση της διάθεσης όταν η χρήση περιορίζεται, παραμονή στη σύνδεση περισσότερο από όσο αρχικά ήταν προγραμματισμένο, διακινδύνευση μίας δουλειάς ή μίας εργασίας εξαιτίας της χρήσης του ιστού, ψευδείς δηλώσεις στους άλλους σε σχέση με τον πραγματικό χρόνο χρήσης, και παραμονή στη σύνδεση ως ένας τρόπος ρύθμισης της διάθεσης. Η Young υποστήριξε, ότι η πλήρωση πέντε των οκτώ αυτών κριτηρίων, είναι ικανή για την τοποθέτηση της διάγνωσης.
3. Επιδημιολογικά Μεγέθη
Όσοι ορίζουν το διαδίκτυο ως ανεξάρτητη διαγνωστική κατηγορία, έχουν αναπτύξει εκτιμήσεις σε σχέση με την επικράτηση της. Τα ποσοστά ωστόσο αυτά της επικράτησης ποικίλουν: από3% (Mitchell, 2000. Whang et al, 2003), 8.1% (Morahan-Martin & S chumacher, 2000, Tsai and Lin, 2001), 9.8% (Anderson, 2001), 13% (Scherer & Bost1997), 15% (Bai et al, 2001), 25–30% (Chou, 2001), εώς και 80% (Young, 1998).
4. Αίτια
Σε μία προσπάθεια ακριβέστερου προσδιορισμού των αιτίων του φαινομένου της εξάρτησης από τον ιστό, προτάθηκε η αναζήτησή τους μέσα από το φίλτρο του ψυχοκοινωνικού μοντέλου (Beard, 2005. Douglas et al., 2008). Στο εν λόγω μοντέλο προστέθηκε η παράμετρος της εθιστικής φύσης του ίδιου του διαδικτύου. Ειδικότερα, ένας αριθμός διαταραχών φαίνεται να συνδέεται με την κατάχρηση του διαδικτύου. Συχνή είναι η συννοσηρότητα με διαταραχές της διάθεσης, ειδικότερα διπολικού τύπου, καθώς και κοινωνική φοβία (Morahan-Martin, 2005, Shapira et al., 2000). Σημειώνεται ότι μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που είναι εθισμένοι στη χρήση του διαδικτύου, πληρούν επίσης τα κριτήρια για διαταραχές της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες (Anderson, 2001; Bai et al., 2001). Ο κρισιμότερος ίσως, ψυχολογικός, προβλεπτικός παράγοντας για τον εθισμό στο διαδίκτυο, είναι η ανάγκη μετριασμού έντονων αρνητικών συναισθημάτων (Morahan- Martin, 2005). Ουσιαστικά το διαδίκτυο επιτρέπει στα άτομα, που πιέζονται από την πραγματικότητα που βιώνουν, εξωτερική ή εσωτερική, να αποσυμπιέζονται (Young, 1997).
Αξίζει, ωστόσο να επισημανθούν και χαρακτηριστικά του διαδικτύου, που ενδεχομένως το καθιστούν προσκλητικό-προκλητικό για το χρήστη. Ως ένας κύριος λόγος συμμετοχής σε διαδικτυακούς τόπους, καταγράφεται το διαδραστικό του κομμάτι, μέσα από την παροχή βοήθειας, τη φιλία και τη σύναψη σχέσεων (Ridings and Gefen, 2004). Για την καλύτερη κατανόηση των σχέσεων αυτών, έχουν επινοηθεί οι εννοιολογικές κατασκευές της «Παρουσίας» (Presence), της «Ροής» (Flow) και της «Παρελκυστικότητας- Αναβλητικότητας» (Procrastination). Η έννοια της «παρουσίας» αφορά στην υποκειμενική αίσθηση εμπλοκής σε ένα εικονικό περιβάλλον. «Τα διάμεσα, εικονικά δεδομένα, βιώνονται ως αληθινά και η αυτοσυνειδησία κάποιου απορροφάται σε έναν άλλο κόσμο» (Draper, Kaber, & Usher, 1998). H έννοια της ροής (Flow) περιγράφει μία κατάσταση εσωτερικής ευχαρίστησης, σε σχέση με μία εξελισσόμενη την ίδια στιγμή , «αυτοτελική» δραστηριότητα, που συνοδεύεται απόαπώλεια της αίσθησης του χρόνου και της συνειδητότητας (Thatcher et al., 2008). Η παρελκυστικότητα- αναβλητικότητα (Procrastination), αναφέρεται στην ανικανότητα ενός ατόμου, να μετατρέψει τη μη πρόθεση για δράση, σε πραγματική δράση (Blunt & Pychyl, 2005). Δεν πρόκειται ωστόσο για την απόλυτη αποφυγή μίας δραστηριότητας, αλλά μάλλον για την καθυστέρησή της ολοκλήρωσής της (Lavoie & Pychyl, 2001).
5. Διαφοροδιάγνωση
Σε κάθε περίπτωση, και παρά τις εισηγήσεις για την θεώρηση μίας νέας διαγνωστικής κατηγορίας, που να αφορά την κατάχρηση του μέσου (Bai et al., 2001), αυτή δεν έχει συμπεριληφθεί στο DSM-IV ή τις πιο πρόσφατες αναθεωρήσεις του.
Ειδικότερα, έχει παρατηρηθεί, ότι η κατάχρηση υπηρεσιών του ιστού, μοιράζεται κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τις διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων (Beard & Wolf, 2001; Shapira et al., 2000; Treuer et al.,2001). Η παρατήρηση αυτή, ώθησε κάποιους μελετητές να προτείνουν την καταγραφή της προβληματικής χρήσης του, ως άτυπης διαταραχής του ελέγχου των παρορμήσεων, σχετιζόμενης με την υπέρμετρη χρήση του μέσου. Αναλυτικότερα, το 2005 ο Rice, τονίζοντας την παρορμητική διάσταση, όπως και η Young, όρισε την εξάρτηση από το διαδίκτυο ως «την τάση προς μία παρορμητική χρήση του διαδικτύου, που παρεμποδίζει τη δυνατότητα κάποιου να έχει μία φυσιολογική ζωή». Στο ίδιο μήκος κύματος, η προβληματική χρήση του διαδικτύου ορίστηκε ως «μία διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων, κατά την οποία το άτομο βιώνει μία κλιμακούμενη ένταση ή διέγερση πριν από τη χρήση του ιστού και μία αίσθηση ικανοποίησης ή ανακούφισης μετά την ολοκλήρωση της συμπεριφοράς (Shapira et al., 2003, σελ. 212). Σημειώνεται ωστόσο, ότι προκειμένου να τοποθετηθεί η διάγνωση της διαταραχής του ελέγχου των παρορμήσεων σε σχέση με τη χρήση του διαδικτύου, προτάθηκε ως κριτήριο αποκλεισμού η μη εκδήλωση της συμπεριφοράς στα πλαίσια άλλης πρωτεύουσας διαταραχής (Shapira et al., 2003, σελ. 213).
Παράλληλα ωστόσο, αναπτύχθηκαν και άλλες διαγνωστικές προτάσεις για τον ακριβέστερο προσδιορισμό της «υποψήφιας» διαταραχής. Αναλυτικότερα, ο Goldberg το 1996 όρισε τη διαταραχή της εξάρτησης από το διαδίκτυο, ως μία συμπεριφορά εθισμού, που εδραιώνεται σαν μηχανισμός διαχείρισης του άγχους, δανειζόμενος κριτήρια από τις διαταραχές της εξάρτησης από ουσίες του DSM-IV (Garrison & Long, 1995, Goldberg, 1996). Στην ίδια κατεύθυνση ο Griffiths το 1998 πρότεινε, ότι κάθε συμπεριφορά χρήσης του ιστού που ικανοποιεί έξι πυρηνικά στοιχεία εξάρτησης: Συστηματικότητα, τροποποίηση της διάθεσης, ανθεκτικότητα, συμπτώματα στέρησης, συγκρούσεις και υποτροπές, χαρακτηρίζεται λειτουργικά εξαρτητική. Το 2000 μάλιστα, ο ίδιος θεωρητικός διατύπωσε τον όρο τεχνολογικές εξαρτήσεις, υποστηρίζοντας ότι εκεί περιλαμβάνεται και η εξάρτηση από τον παγκόσμιο ιστό, ως μία ευρεία υποκατηγορία συμπεριφορικών εξαρτήσεων (Griffiths, 2000). Τέλος, μία άλλη μερίδα επιστημόνων προτείνει την εγγραφή της διαταραχής στα πλαίσια των ψυχαναγκαστικών- καταναγκαστικών διαταραχών. Το κύριο επιχείρημα της πρότασης αυτής είναι η ύπαρξη μίας διέγερσης, που εξουδετερώνεται από μία τη συμπεριφορά της χρήσης του διαδικτύου με ένα καταναγκαστικό τρόπο.
6. Εθιστικές εφαρμογές του διαδικτύου
Ειδικότερα, όσον αφορά τις εφαρμογές με αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα δωμάτια άμεσης ηλεκτρονικής συζήτησης «chatrooms», φαίνεται ότι το χαρακτηριστικό, που κυρίως ευθύνεται για την εθιστική τους φύση, είναι η κοινωνικοποιητική τους δυνατότητα (Grohol, 2005). Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από άλλα ερευνητικά ευρήματα, που αναδεικνύουν την ηλεκτρονική κοινωνικοποίηση, ως έναν από τους μαγνήτες, που εξηγούν την εξαρτησιογόνο φύση του ιστού (Preece, 2000). Στην ίδια κατεύθυνση, είναι χαρακτηριστική η δραματική αύξηση των ιστοσελίδων με διαδραστικό – κοινωνικοποιητικό χαρακτήρα στην περίοδο 2005-2006 (Walker, 2006). Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί η πεποίθηση, ότι οι δυνατότητες του ιστού, όσο κοινωνικοποιητικές είναι σε ηλεκτρονικό επίπεδο, τόσο απομονωτικές μπορεί να καταλήξουν να είναι σε πραγματικό (Grohol, 2005. Douglas et al, 2008).
Ειδικότερα, σημειώνεται η μεγάλη ανάπτυξη που γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια τα παιχνίδια σε σύνδεση. Τα παιχνίδια στο διαδίκτυο αξιοποιούν τις δυνατότητες εικόνας και ήχου των υπολογιστών, προκειμένου να διασκεδάσουν τους παίκτες. Επιπρόσθετα, οι πιο πρόσφατες εκδόσεις συνδέουν παίκτες οικουμενικά. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ειδικότερα έφηβοι, δαπανούν μεγάλες ποσότητες χρόνου συμμετέχοντας σε τέτοια παιχνίδια (Lenhart, Madden, & Hitlin, 2005).
Τα παιχνίδια σε σύνδεση μπορούν ίσως να οριστούν σαν παιχνίδια video ή υπολογιστή, τα οποία προϋποθέτουν ένα δίκτυο υπολογιστών ή πιο συχνά το διαδίκτυο. Το είδος αυτό παιχνιδιού παρέχει τη δυνατότητα αντιπαράθεσης με άλλους παίκτες, χωρίς αυτοί να βρίσκονται στον ίδιο χώρο ή ακόμα και στην ίδια ήπειρο (Weibel, Wissmath, Habegger, Steiner, Groner, 2008). Οι πρώτες εκδόσεις ήταν παιχνίδια ρόλων, όπου ο παίκτης αντιστοιχίζονταν με μία φιγούρα μέσα στο παιχνίδι, της οποίας είχε τον έλεγχο (RPG) (Weibel, Wissmath, Habegger, Steiner, Groner, 2008).
Οι πρόσφατες εκδόσεις παιχνιδιών σε σύνδεση χαρακτηρίζονται από πιο περίπλοκα και γραφικά ρεαλιστικότερα, εικονικά περιβάλλοντα (VE), που αναπαριστούν τόσο σκηνικά της καθημερινότητας (π.χ Second Life), όσο και σκηνικά επιστημονικής φαντασίας (π.χ. lineage, World of Warcraft, Everquest). Τα εικονικά αυτά περιβάλλοντα κατοικούνται από ηλεκτρονικές παρουσίες, δηλαδή εικονικούς χαρακτήρες, που ωστόσο ελέγχονται και καθοδηγούνται από ανθρώπους (Weibel, Wissmath, Habegger, Steiner, Groner, 2008). «Παρόλο που οι παρουσίες αυτές στο παιχνίδι μπορούν να δίνουν την εντύπωση, ότι ελέγχονται από τον υπολογιστή, πολλές ελέγχονται από ανθρώπους, που παίζουν, αναπτύσσοντας χαρακτήρες, που λαμβάνουν μέρος στις περιπέτειες του παιχνιδιού (Tamborini & Skalski, 2006, p. 232).
Πλέον, πολλά παιχνίδια σε σύνδεση συνιστούν διαδικτυακές κοινότητες. Το γεγονός αυτό, τα καθιστά κοινωνικές δραστηριότητες, διαφοροποιώντας τα από τα μονοατομικά ηλεκτρονικά παιχνίδια (Weibel, Wissmath, Habegger, Steiner, Groner, 2008). Η χρήση εικονικών χαρακτήρων (avatars) για διάδραση, στα πλαίσια μαζικά παιζόμενων, διαδικτυακών παιχνιδιών ρόλων (MMORPGs) έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, κυρίως μεταξύ των εφήβων (Lenhart et al., 2005). Σημειώνεται ότι, ο μέσος χρόνος συμμετοχής σε τέτοια παιχνίδια κυμαίνεται στις 22 ώρες την εβδομάδα (Yee, 2006).
Ως κύρια αιτία, για την μαζική και πολύωρη παραμονή σε εικονικά περιβάλλοντα παιχνιδιών ρόλων, προβάλλεται η δυνατότητα αντιπαράθεσης με άλλους, παράλληλα ηλεκτρονικά παρόντες, παίκτες (Chan & Vorderer, 2006, Heeter, 1992, Vorderer, Hartmann, & Klimmt, 2006). Ειδικότερα, φαίνεται ότι η ηλεκτρονική αντιπαλότητα με άλλους παίκτες αυξάνει την εμπλοκή, την απόλαυση και την αίσθηση ηλεκτρονικής παρουσίας (Weibel, Wissmath, Habegger, Steiner, Groner, 2008). Παράλληλα φαίνεται, ότι η αντιπαράθεση με άλλους παίκτες ενισχύει τα επίπεδα του «Flow» (αυτελική επανάληψη της δράσης, με στόχο την εμπειρία απόλαυσης, στην οποία αυτή καταλήγει) (Weibel, Wissmath, Habegger, Steiner, Groner, 2008).
7. Τι γίνεται στην Ελλάδα. Διείσδυση του διαδικτύου στον πληθυσμό, Προφίλ των χρηστών.
Στην Ελλάδα, πολύ υψηλό είναι το επίπεδο χρήσης των νέων τεχνολογιών στις νεαρές ηλικίες. Ειδικότερα οι ηλικίες 16-24 προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο χρήσης. Συγκεκριμένα, στους νέους ηλικίας 16-20 ετών η χρήση Η/Υ και η πρόσβαση στο διαδίκτυο αγγίζει το 90% και 76% του γενικού πληθυσμού αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους νέους ηλικίας 16-24 η καθημερινή χρήση του διαδικτύου εκτιμάται το 2007 στο 65% από 46% το 2005, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά την τριετία μελέτης (Μελέτη του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ αναφορικά με το προφίλ των Ελλήνων χρηστών διαδικτύου, βάσει της μέτρησης των δεικτών του σχεδίου δράσης i2010 για το 2007). Στις νεαρές ηλικίες παρατηρείται έντονη χρήση των νέων τεχνολογιών ακόμη και από άτομα χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, το οποίο συνεπάγεται ότι στις νέες γενιές το επίπεδο εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες δεν επηρεάζεται τόσο έντονα από το μορφωτικό επίπεδο (Μελέτη του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ αναφορικά με το προφίλ των Ελλήνων χρηστών Internet, βάσει της μέτρησης των δεικτών του σχεδίου δράσης i2010 για το 2007).
Ανοδική είναι η τάση χρήσης των νέων τεχνολογιών στο σύνολο σχεδόν των περιφερειών της χώρας. Τα υψηλότερα ποσοστά στη χρήση διαδικτύου εμφανίζονται στις περιφέρειες Αττικής (41,2%), Νοτίου Αιγαίου (31,4%) και Κεντρικής Μακεδονίας (29,7%) (Μελέτη του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ αναφορικά με το προφίλ των Ελλήνων χρηστών Internet, βάσει της μέτρησης των δεικτών του σχεδίου δράσης i2010 για το 2007). Επιπρόσθετα στις αγροτικές περιοχές, παρόλο που η καθημερινή χρήση του διαδικτύου εξακολουθεί να κυμαίνεται σε πιο χαμηλό επίπεδο από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, εντούτοις παρουσιάζει από το 2005 μεγάλη αύξηση της τάξης των 11 ποσοστιαίων μονάδων (Μελέτη του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ αναφορικά με το προφίλ των Ελλήνων χρηστών Internet, βάσει της μέτρησης των δεικτών του σχεδίου δράσης i2010 για το 2007).
Γενικότερα η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα ανέρχεται στα επίπεδα του 11,15%1 την 1η Ιουλίου 2008. Το συνολικό μέγεθος των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών ανέρχεται σε 1.245.9743, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 63,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 22,5% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Αναμένεται ότι το μέγεθος των λοιπών τεχνολογιών θα διαφοροποιηθεί αρκετά έως το τέλος του 2009. Θα πρέπει να σημειωθεί την 1η Ιανουαρίου 2008 υπήρχαν 79.212 ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Το μέγεθος αυτό έχει αυξηθεί και εκτιμάται περί των 120.000 την 1η Ιουλίου 2008 (Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας, Μάιος 2008).
8. Έρευνες & Μονάδες Αντιμετώπισης στην Ελλάδα
Το σύνολο των παραπάνω στοιχείων είναι ενδεικτικό των μεγεθών που ενδέχεται να προσλάβει η κατάχρηση του διαδικτύου στην ελληνική επικράτεια. Εύλογα, η δυνητική έκταση του φαινομένου σε συνδυασμό με τις σοβαρές του συνέπειες, επιβάλλουν την διενέργεια, αφενός ψυχολογικών μελετών κατανόησης του, αφετέρου τη δημιουργία εξειδικευμένων φορέων για την αντιμετώπισή του.
Δύο έρευνες έχουν διεξαχθεί και δημοσιευθεί στην Ελλάδα, με δείγμα ωστόσο αποκλειστικά εφηβικό πληθυσμό. Η πιο πρόσφατη έρευνα σε 2.200 παιδιά 12-18 ετών στη Θεσσαλία διαπίστωσε εθισμό σε ποσοστό από 5,9% μέχρι 11,7% των εφήβων, δηλαδή ποσοστό μέχρι και 11 φορές μεγαλύτερο από τα παιδιά της Αθήνας. Ο γιατρός κ. Κωνσταντίνος Σιώμος, που διεξήγαγε την έρευνα στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σχολιάζει ότι «σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πολύ χαμηλή διείσδυση του Διαδικτύου, τέτοια ποσοστά εθισμού κρίνονται πολύ υψηλά». Μια πιθανή εξήγηση των παραπάνω σχετίζεται με το γεγονός, ότι στην ελληνική περιφέρεια τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν περιορισμένες δυνατότητες για δραστηριότητες εκτός σχολείου, γι’ αυτό και αναζητούν διεξόδους στο Διαδίκτυο. Σε παλαιότερη έρευνα που έγινε από τη μονάδα εφηβικής υγείας με δείγμα και πάλι 1029 εφήβους από την περιοχή της πρωτεύουσας, βρέθηκε ότι 1% των εφήβων παρουσιάζουν συμπτώματα εθισμού στο διαδίκτυο.
Τονίζεται αναφορικά της διάστασης, που τείνει να προσλάβει το φαινόμενο, η ίδρυση δύο εξειδικευμένων, νέων, δομών εφήβων στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, Ο αριθμός των εφήβων, που έχουν απευθυνθεί στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Α. Κυριακού, έχει ξεπεράσει τους 50. Σημειώνεται, ότι η μονάδα αυτή είναι η παλιότερη από τις δύο υπάρχουσες δομές και η μοναδική στην Αθήνα, απευθυνόμενη ωστόσο αποκλειστικά σε εφήβους (κυρία Άρτεμις Τσίτσικα, κ. Γ. Κόρμας υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Δ. Καφετζή). Πρόσφατα, ωστόσο άνοιξε στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εξειδικευμένο ψυχιατρικό ιατρείο αντιμετώπισης του εθισμού παιδιών και εφήβων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο.
Το ιατρείο στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Κρ. Χριστιανόπουλο και υπεύθυνο σχεδιασμού και οργάνωσης τον κ. Σιώμο. Κύριοι στόχοι του ιατρείου αποτελούν η εξέταση όλων των εφήβων 10-18 ετών με προβληματική χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου, η διάγνωση με βάση συγκεκριμένες επιστημονικές κλίμακες και βέβαια η θεραπευτική αντιμετώπιση των διαγνωσμένων περιπτώσεων εθισμού στο Διαδίκτυο. Το ειδικό ιατρείο λειτουργεί κάθε Πέμπτη 9 π.μ.- 2 μ.μ. στον χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων της Ψυχιατρικής Κλινικής Παιδιών και Εφήβων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
Συμπερασματικά τόσο οι έρευνες, όσο και οι μονάδες που αναφέρονται στην Ελλάδα στοχέυουν σε πληθυσμό εφήβων.
9. Η πρόταση στα πλαίσια του «18 άνω».
Με αφετηρία την προοδευτική αύξηση της προσβασιμότητας στο διαδίκτυο, και μάλιστα όλο και νωρίτερα ηλικιακά, τα δεδομένα που αφορούν της νεότερες γενιές ενηλίκων στη χώρα, πρόκειται να αλλάξουν ολοκληρωτικά. Το γεγονός αυτό, μοιραία καθιστά τους ενήλικες του σήμερα περισσότερο ευάλωτους στην εξάρτηση από τον ιστό, σε σχέση με τους ενήλικες του παρελθόντος και αντίστοιχα τους ενήλικες του μέλλοντος σε σχέση με τους ενήλικες του παρόντος. Η παράλληλη με την ωρίμανση του πληθυσμού, αύξηση της ευαλωτότητας στην κατάχρηση του ιστού, επιβάλλει το άνοιγμα εξειδικευμένων δομών αντιμετώπισης του φαινομένου, του οποίου οι διογκούμενες διαστάσεις δεν έχουν καν περιγραφεί για τους ενήλικες. Επιπρόσθετα, καμία δομή για ενήλικες δεν υπάρχει στη χώρα, ενώ με βεβαιότητα η κατάχρηση του διαδικτύου δεν είναι «παιδική ή εφηβική νόσος», αν και σίγουρα κάνει την εμφάνισή της σαν τέτοια, πιθανότατα εξαιτίας των υψηλότερων επιπέδων εξοικείωσης όχι των νέων, αλλά των νεότερων γενεών με τον παγκόσμιο ιστό.
Σε συνάρτηση με τα παραπάνω επισημαίνεται, ότι σύντομα ο χαρακτήρας του ιστού πρόκειται να αλλάξει πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητές του, παράλληλα με τα εθιστικά του σημεία. Ειδικότερα, ο ιστός (internet) θα εξελιχθεί σε πλέγμα (breed), αφού στα πλαίσια των λειτουργιών του internet θα ενταχθεί η τηλεόραση και οι τηλεπικοινωνίες. Η «μετάλλαξη» αυτή του ιστού σε «πλέγμα» έχει ήδη ξεκινήσει με την εισαγωγή στην κυκλοφορία κινητών τηλεφώνων που επιτρέπουν τη μόνιμη σύνδεση σε διαδικτυακές εφαρμογές.
Σημειώνεται ότι μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που είναι εθισμένοι στη χρήση του διαδικτύου, πληρούν επίσης τα κριτήρια για διαταραχές της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες (Anderson, 2001; Bai et al., 2001), και άλλες διαταραχές του ελέγχου των παρορμήσεων, όπως η παθολογική χαρτοπαιξία (Morahan-Martin, 2005). Υποστηρίζεται μάλιστα, ότι οι χρήστες εκείνοι με προφίλ, που περιλαμβάνει τις εν λόγω διαταραχές, έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα για την υπερβολική χρήση του (Pratarelli & Browne, 2002).
Σε ακολουθία με τα παραπάνω ξεκινά η υποδοχή εξαρτημένων από τον ιστό σε χώρο της μονάδας, για ψυχοθεραπευτική εκτίμηση και αντιμετώπιση.
 http://internetaddiction18ano.wordpress.com/

( Ομαδα 3 :Χρηστος ) Πως ξεκίνησαν οι ιοί στους υπολογιστές

«Οι ιοί των υπολογιστών είναι αστικός μύθος.

(3η ομαδα Μιχαλης)Συμπτωματα, διαγνωση και θεραπεια

Συμπτώματα
Ένα σύμπτωμα της εξάρτησης από το διαδίκτυο είναι ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται στη χρήση του διαδικτύου. Μπορεί κάποιος να δυσκολεύεται να μειώσει το χρόνο που περνάει στο διαδίκτυο ακόμα κι αν απειλείται από χαμηλή σχολική βαθμολογία ή απώλεια της δουλειάς του. Υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που απέτυχαν σε μαθήματα επειδή αφιέρωναν όλο τους το χρόνο στο διαδίκτυο.
Άλλα συμπτώματα εξάρτησης είναι η έλλειψη ύπνου, κούραση, σχολική βαθμολογία σε πτώση, μειωμένη απόδοση στη δουλειά, απάθεια. Μπορεί επίσης να υπάρχει μειωμένη ενασχόληση με κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες. Το άτομο μπορεί να λέει ψέματα για το χρόνο που πέρασε στο διαδίκτυο ή να αρνείται ότι έχει πρόβλημα. Μπορεί να είναι οξύθυμος όταν είναι εκτός διαδικτύου ή θυμωμένος προς οποιονδήποτε αμφισβητεί το χρόνο του στο διαδίκτυο.

(Ομαδα 4-Ευαγγελια,Αλεξανδρα):Πώς αντιμετωπίζεται η εξάρτηση από το Διαδίκτυο;

Η αναζήτηση εξειδικευμένης υποστήριξης από ειδικούς είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση της εξαρτητικής συμπεριφοράς. Τα προγράμματα ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ και ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ προσφέρουν από το 2008 υπηρεσίες σε νέους εθισμένους στο Διαδίκτυο και στα video games. Στόχοι των προγραμμάτων αυτών  είναι να περιοριστεί ο χρόνος που καταναλώνεται μπροστά στον υπολογιστή και στα video games και  να μπορέσει ο νέος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δυσκολίες της ηλικίας του. Παράλληλα, υποστήριξη προσφέρεται και στο οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς τέτοιες συμπεριφορές. Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται η ενίσχυση των παραγόντων εκείνων που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, πάντα με την υποστήριξη του παιδιού από την οικογένειά του.

Σε αυτό το πλαίσιο ενθαρρύνονται δραστηριότητες, όπως η εκπαίδευση, η συναναστροφή με φίλους, η ενασχόληση με άλλα χόμπι τα οποία μπορεί να το ενδιαφέρουν. Παράλληλα, ενισχύονται οι δεξιότητες επικοινωνίας του εφήβου με σημαντικούς άλλους και η αυτοαποτελεσματικότητά του, ενώ διερευνώνται τυχόν ψυχικές διαταραχές που μπορεί να συνυπάρχουν με τον εθισμό ή την συμπεριφορά κατάχρησης. Όσον αφορά στους γονείς, τα προγράμματα βοηθούν στην ενίσχυση του ρόλου τους και των δεξιοτήτων τους (συνεπείς τακτικές πειθαρχίας, γονικός έλεγχος, ενεργητική ακρόαση, δεξιότητες διαπραγμάτευσης), ενώ επιδιώκεται η αποκατάσταση των ορίων και της εσωτερικής ιεραρχίας μέσα στην οικογένειας, η διαμόρφωση σχέσης εμπιστοσύνης με τα παιδιά κ.ά.
 http://www.kethea.gr/FAQ/tabid/72/language/el-GR/Default.aspx?QuestionID=23&AFMID=524

Εθισμός στο διαδίκτυο

Εθισμός στο διαδίκτυο


Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στην δημοσιότητα από την σελίδα Internet World  Stats, στην Ελλάδα οι χρήστες διαδικτύου ανέρχονται περίπου σε 5.043.550 άτομα ενώ οι χρήστες τουFacebook σε 3.718.340 άτομα.

Αν και στα στοιχεία που δημοσιοποιούνται δεν διαχωρίζεται ο αριθμός των ανήλικων χρηστών, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη ομάδα.

Η μεγάλη ανησυχία των γονέων, όπως εκφράζεται στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 αλλά και στις ομιλίες που πραγματοποιεί το επιστημονικό προσωπικό του οργανισμού μας σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, είναι ο φόβος της κακοποίησης μέσω διαδικτύου, το είδος των πληροφοριών που λαμβάνουν τα παιδιά αλλά και ο κίνδυνος του εθισμού.

(Ομαδα 4-Ευαγγελια,Αλεξανδρα):Εξάρτηση απ' το διαδίκτυο

Ο όρος εξάρτηση από το Διαδίκτυο (internet addiction) αναφέρεται στην προβληματική χρήση του διαδικτύου και όσων σχετίζονται μ’ αυτή την τεχνολογία, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web).
Η εθιστική χρήση του διαδικτύου μοιάζει με άλλες εξαρτήσεις σε διαδικασίες, όπου το άτομο εθίζεται σε μια δραστηριότητα ή συμπεριφορά (π.χ. τζόγος, αγοραστική εξάρτηση ή κάποιες σεξουαλικές συμπεριφορές), παρά με εξαρτήσεις που αφορούν ουσίες (π.χ. ψυχοτρόπες ουσίες, κάπνισμα, φαγητό κλπ.).
Βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι ότι το άτομο αφιερώνει πάρα πολύ χρόνο στη χρήση του διαδικτύου αλλά κυρίως το γεγονός ότι αυτή η χρήση παρεμβαίνει στην καθημερινή λειτουργικότητα του, στην κοινωνική του ζωή, στη σχολική εργασία ή στην εργασιακή του απασχόληση. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου κάποιοι μπαίνουν σε chat rooms για ανθρώπους που έχουν σοβαρές ασθένειες ή διαταραχές, παριστάνοντας ότι είναι ασθενείς, προκειμένου να πάρουν προσοχή και συμπαράσταση.
Η θεραπεία είναι συχνά παρόμοια μ’ αυτή που ακολουθείται σε άλλες εθιστικές συμπεριφορές.
Αιτίες
Μια πιθανή αιτία της εξάρτησης από το διαδίκτυο είναι η δυνατότητα αλλαγής της διάθεσης που μπορεί να έχουν οι συμπεριφορές που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις σε διαδικασίες. Όπως το άτομο που έχει αγοραστική εξάρτηση μπορεί να νιώθει μια διέγερση ή μια ευχάριστη αλλαγή στη διάθεσή του από τις ενέργειες που σχετίζονται με ένα καταναλωτικό ξεφάντωμα (χρήση πιστωτικής κάρτας, οδήγηση μέχρι την αγορά, το να πας στο αγαπημένο σου μαγαζί κλπ.), το άτομο που έχει εξάρτηση από το διαδίκτυο μπορεί να νιώθει μια παρόμοια διέγερση από την εκκίνηση του υπολογιστή του και την περιήγηση στις αγαπημένες του ιστοσελίδες. Με άλλα λόγια, ίσως γίνονται κάποιες αλλαγές στις χημικές ουσίες του σώματος όταν κάποιος επιδίδεται σε μια εθιστική συμπεριφορά.
Η χρήση του διαδικτύου μπορεί επίσης να ενισχύεται από τις ευχάριστες σκέψεις και συναισθήματα που εμφανίζονται όσο το άτομο κάνει χρήση του διαδικτύου.
Είναι πιθανό το άτομο που έχει κάποιου είδους εξάρτηση να είναι επιρρεπής και σε άλλες εξαρτήσεις σε ουσίες ή δραστηριότητες όπως στη χρήση του διαδικτύου. Άτομα που έχουν άλλες ψυχικές διαταραχές ή ψυχολογικά συμπτώματα όπως κατάθλιψη, αισθήματα απομόνωσης, στρες ή άγχος μπορεί να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο «αυτο-θεραπείας» όπως άλλοι άνθρωποι κάνουν κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών για να «θεραπεύσουν» τα συμπτώματα του ψυχολογικού τους προβλήματος.
Μπορεί να υπάρχουν οικογενειακοί παράγοντες που παρακινούν το άτομο στη χρήση του διαδικτύου. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πλοηγείται στο διαδίκτυο για να αποφύγει την οικογενειακή σύγκρουση. Άλλο ενδεχόμενο είναι ότι η υπερβολική χρήση του διαδικτύου υποκινείται από κοινωνικούς λόγους. Κάποιοι μπορεί να μην έχουν τις κοινωνικές δεξιότητες που θα τους βοηθούσαν να γνωρίσουν ανθρώπους απευθείας παρά μέσω σύνδεσης στο διαδίκτυο. Η συμπεριφορά των συνομηλίκων μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τη χρήση διαδικτύου (αν το χρησιμοποιούν οι φίλοι σου, κάνεις και συ το ίδιο για να μοιάζεις μ’ αυτούς). Τα πρότυπα μπορεί παίξουν κάποιο ρόλο: οι χρήστες γίνονται μάρτυρες του πως οι άλλοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και μετά αντιγράφουν αυτή τη συμπεριφορά. Τα διαδραστικά χαρακτηριστικά του διαδικτύου, όπως τα chat rooms, το e-mail και τα διαδραστικά παιχνίδια, φαίνεται να οδηγούν πιο εύκολα στην εξάρτηση από το διαδίκτυο σε σχέση με την απλή μοναχική πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Ένα ερώτημα που παραμένει ακόμα αναπάντητο είναι το κατά πόσο ο εθισμός στο διαδίκτυο αποτελεί ένα διακριτό είδος εξάρτησης ή είναι απλά ένα παράδειγμα μιας νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για να υποστηρίξει άλλες εξαρτήσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν χαρτοπαικτικές λέσχες στο διαδίκτυο που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ήδη υπάρχοντα εθισμό ενός ατόμου στην χαρτοπαιξία. Παρόμοια, κάποιος που έχει αγοραστική εξάρτηση μπορεί να μεταφέρει τον εθισμό του από την τοπική αγορά σε διαδικτυακά καταστήματα. Άτομα που είναι εθισμένα σε συγκεκριμένες μορφές σεξουαλικής συμπεριφοράς μπορούν να επισκέπτονται πορνογραφικές ιστοσελίδες ή να χρησιμοποιούν τα chat rooms για να γνωρίσουν άλλους που μπορεί να θέλουν να συμμετέχουν σ’ αυτές τις μορφές συμπεριφοράς.
Συμπτώματα
Ένα σύμπτωμα της εξάρτησης από το διαδίκτυο είναι ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται στη χρήση του διαδικτύου. Μπορεί κάποιος να δυσκολεύεται να μειώσει το χρόνο που περνάει στο διαδίκτυο ακόμα κι αν απειλείται από χαμηλή σχολική βαθμολογία ή απώλεια της δουλειάς του. Υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών που απέτυχαν σε μαθήματα επειδή αφιέρωναν όλο τους το χρόνο στο διαδίκτυο.
Άλλα συμπτώματα εξάρτησης είναι η έλλειψη ύπνου, κούραση, σχολική βαθμολογία σε πτώση, μειωμένη απόδοση στη δουλειά, απάθεια. Μπορεί επίσης να υπάρχει μειωμένη ενασχόληση με κοινωνικές σχέσεις και δραστηριότητες. Το άτομο μπορεί να λέει ψέματα για το χρόνο που πέρασε στο διαδίκτυο ή να αρνείται ότι έχει πρόβλημα. Μπορεί να είναι οξύθυμος όταν είναι εκτός διαδικτύου ή θυμωμένος προς οποιονδήποτε αμφισβητεί το χρόνο του στο διαδίκτυο.
Διάγνωση
Τα παρακάτω κριτήρια για την εξάρτηση από το διαδίκτυο έχουν βασιστεί στα διαγνωστικά κριτήρια που ισχύουν για τον παθολογικό τζόγο. Για να θεωρηθεί ότι έχεις εξάρτηση, θα πρέπει να ισχύουν όλα τα παρακάτω:
  • Έχεις συνέχεια στο μυαλό σου το διαδίκτυο (σκέφτεσαι προηγούμενη δραστηριότητά σου στο διαδίκτυο ή προσμένεις την επόμενη σύνδεσή στο διαδίκτυο).
  • Θέλεις να περνάς όλο και περισσότερο χρόνο συνδεδεμένος στο διαδίκτυο για να νιώσεις ικανοποιημένος.
  • Έχεις προσπαθήσει να ελέγξεις, να μειώσεις ή να σταματήσεις τη χρήση του διαδικτύου, χωρίς επιτυχία.
  • Είσαι ανήσυχος, κακόκεφος, μελαγχολικός ή οξύθυμος όταν προσπαθείς να μειώσεις ή να σταματήσεις τη χρήση του διαδικτύου.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ισχύει και ένα τουλάχιστον από τα παρακάτω κριτήρια:
  • Έχεις διακινδυνέψει να χάσεις μια σημαντική σχέση, εργασία, εκπαιδευτική ή επαγγελματική ευκαιρία λόγω της χρήσης του διαδικτύου.
  • Έχεις πει ψέματα σε μέλη της οικογένειάς σου, σε έναν θεραπευτή ή σε άλλους για να αποκρύψεις την έκταση της ενασχόλησής σου με το διαδίκτυο.
  • Χρησιμοποιείς το διαδίκτυο σαν ένα μέσο διαφυγής από προβλήματα ή για να ανακουφίσεις μια δυσάρεστη διάθεση (π.χ. αίσθημα ανημπόριας, ενοχή, άγχος ή κατάθλιψη).
  • Συνεχώς μένεις συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, παραπάνω χρόνο απ’ ότι σκόπευες αρχικά.
Θεραπεία
Η πλήρης αποφυγή του διαδικτύου είναι μάλλον μη ρεαλιστική προσδοκία δεδομένου ότι οι υπολογιστές και το διαδίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής, εκπαιδευτικής και επαγγελματικής ζωής στη σημερινή εποχή. Συνήθως ο βασικός στόχος της θεραπείας είναι η χρήση του διαδικτύου με μέτρο, με ανάλογο τρόπο όπως οι άνθρωποι που έχουν διαταραχές διατροφής πρέπει να αποκτήσουν μια υγιή σχέση με το φαγητό. Επιπλέον, χρειάζεται να διερευνηθούν και άλλα ψυχοκοινωνικά ζητήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από την εξάρτηση π.χ. κοινωνική φοβία, διαταραχές της διάθεσης, προβλήματα στο γάμο ή ευρύτερα οικογενειακά προβλήματα, επαγγελματική εξάντληση, σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία κοκ.
Πολλές από τις διαδικασίες που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της εξάρτησης από το διαδίκτυο έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τα προγράμματα θεραπείας άλλων εξαρτήσεων. Για παράδειγμα, οι ομάδες υποστήριξης που βασίζονται στα 12 βήματα, εφαρμόζονται σ’ ένα ευρύ φάσμα εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, υπερφαγία κοκ) και βοηθούν το άτομο να βρει επαρκή στήριξη και προστασία που χρειάζεται για την απεξάρτηση. (Σχετικό άρθρο: Ομάδες απεξάρτησης 12 βημάτων).
Αν υπάρχει και βιολογική διάσταση στην εξάρτηση, τότε τα αντικαταθλιπτικά ή τα αγχολυτικά φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν. Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει το άτομο να αναγνωρίσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα που πυροδοτούν τη ενασχόλησή του με το διαδίκτυο και να αναπτύξει τις κοινωνικές και τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Συνήθως αυτοί που έχουν εξάρτηση από το διαδίκτυο, αντιμετωπίζουν διαπροσωπικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, είναι εσωστρεφείς ή δεν έχουν επαρκή κοινωνική υποστήριξη και γι’ αυτό το λόγο στρέφονται σε «εικονικές» σχέσεις σαν υποκατάστατο για την έλλειψη πραγματικών κοινωνικών σχέσεων. Σε άλλες περιπτώσεις, λόγω της εξάρτησής τους έχουν χάσει σημαντικές προσωπικές σχέσεις π.χ. έναν σύντροφο, έναν γονιό ή έναν κοντινό φίλο.