Μπορεί πολλές φορές μιλώντας με τους φίλους μας να τους πειράζουμε ότι «το καίνε» μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή και να το έχουμε πει και για τους εαυτούς μας σε στιγμές αυτοσαρκασμού, αλλά τελικά το πράγμα δεν έχει μόνο την αστεία του πλευρά.
Στην καινούρια του έκδοση για το 2013, η οποία θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάιο, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) θα συμπεριλάβει τον όρο «εξάρτηση από το Διαδίκτυο», κρίνοντας ότι πρόκειται για μία κατάσταση που χρειάζεται περισσότερη μελέτη.
«Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο θα πρέπει να ανήκει στην ίδια κατηγορία με τις άλλες διαταραχές που προκαλεί ο εθισμός σε κάτι, δεδομένου ότι παρουσιάζονται παρόμοια συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων της έλλειψης συγκέντρωσης, του τραβήγματος του ατόμου από το περιβάλλον του και του κλεισίματος στον εαυτό του.
Οι γονείς έχουν επισημάνει ότι τα παιδιά τους γίνονται πιο βίαια κι αισθάνονται θυμό όταν κάποιος τους πάρει τη παιχνιδομηχανή ή τους κλείσει τον υπολογιστή, ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα παιδιών που προτιμούσαν να παίζουν με τις ώρες κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι από το να βρεθούν με τους φίλους τους.
Ωστόσο, η εξάρτηση από το gaming δεν αφορά μόνο τους ανηλίκους, ίσα ίσα αφορά και τους ενήλικες. Πραγματοποιούνται μελέτες, προκειμένου να μελετηθούν οι συνήθειες των ατόμων που περνάνε σχεδόν όλη τους τη μέρα στα social media, διαβάζοντας ηλεκτρονικά βιβλία ή παίζοντας μπροστά στην οθόνη.
Η Αυστραλία ήταν από τις πρώτες χώρες που επεσήμαναν το πρόβλημα και προσέφερε δωρεάν θεραπεία για όσους χρήστες είχαν πάθει εξάρτηση από την τεχνολογία.
Γενικότερα, όμως, πρόκειται για ένα σχετικά καινούριο φαινόμενο, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, ενώ αποδεικνύει ότι το μέσο από μόνο του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό, αλλά σημασία έχει η χρήση που θα του κάνει ο κάτοχός του.
Πηγή:http://www.e-go.gr/tech/article.asp?catid=17291&subid=2&pubid=129168720
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου