Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Αφίσα - τέχνημα Γιώργου Καλαϊτζόγλου (2η Ομάδα).


Αφίσα-τέχνημα Αντώνη Κολοκοτρώνη (3η Ομάδα).


Ομαδα 1η(Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος) Η καταστροφική εξάρτηση των video games!

 



Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά που παίζουν βίντεο γκέιμ παρουσιάζουν τυπικά συμπτώματα εξάρτησης, όπως το να ψεύδονται για την αγαπημένη τους συνήθεια, να μην μπορούν να μειώσουν τις ώρες που περνούν παίζοντας, ακόμη και να κλέβουν προκειμένου να αγοράσουν καινούργια βίντεο γκέιμ.

Ομαδα 1η(Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος) Εξάρτηση απ’ το Διαδίκτυο-Η σκοτεινή πλευρά..

Δεν ξέρω πόσοι από σας, διαβάσατε μια είδηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα κι αφορούσε δύο γονείς, που παραμέλησαν μέχρι θανάτου το μωρό τους, για χάρη της  ψηφιακής τους “κόρης” (έπαιζαν το παιχνίδι Ρrius Οnline),  αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή και προφανώς αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, όσον αφορά την εξάρτηση ενηλίκων απ’ το Διαδίκτυο. Εντελώς συμπτωματικά, έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ χτες,  που αφορούσε σε ένα άλλο πολυσυζητημένο παιχνίδι, το “Second Life”, κι αναφερόταν σ’ αυτό, πως συγκεντρώνει τουλάχιστον 200.000 χρήστες ημερησίως, οι οποίοι περνούν εκεί, περίπου 4 ώρες.

(4 Ομάδα Μιλτιάδης και Νίκος)

Ομαδα 1η(Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος) Πώς να προλάβεις την εξάρτηση από το ίντερνετ!

To διαδίκτυο (internet) είναι ένα θαυμάσιο και δυναμικό μέσο επικοινωνίας. Στις μέρες μας μάλιστα, θεωρείται ένα παγκόσμιο εργαλείο με αρκετές δυνατότητες, οι οποίες κατά κύριο λόγο, διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων σε διάφορους τομείς. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει με κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, όταν χρησιμοποιείται χωρίς όριο, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργικότητα του ανθρώπου. Η συνεχής πλοήγηση στο διαδίκτυο, που μπορεί να υποκαθιστά καθημερινές ανάγκες και να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις και τη ζωή του χρήστη,  ορίζεται ως εξάρτηση.
Έτσι, η εξάρτηση από το ίντερνετ (internet addiction), αποτελεί σήμερα ένα καινούριο φαινόμενο και αντιμετωπίζεται σιγά-σιγά από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας,  όπως άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (ναρκωτικά, τζόγος κ.α.).

Ομαδα 1η(Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος)Εθισμός στο Διαδίκτυο

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internetaddiction) είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να οριοθετηθεί, αφού η εξάρτηση από το Ίντερνετ δεν είναι ακόμη μια κλινική οντότητα που συναντάμε σε εγχειρίδια ψυχιατρικά. Αυτή η μορφή εθισμού ορίζεται ως «ενασχόληση με το Ίντερνετ για άντληση αισθήματος ικανοποίησης που συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του αισθήματος».


Αίτια


Tο Ίντερνετ έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου που προκύπτει από τη φύση του είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτομο μπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του χωρίς να έχει περιορισμούς και συνέπειες.
Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει, πολλές φορές, οπτική επαφή.
Ταυτόχρονα, ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του Διαδικτύου.
Συνήθως, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες).
Επίσης, ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο μπορεί, επίσης να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία.

Ομαδα 1η (Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος)Κινητά τηλέφωνα: Μια νέα μορφή εξάρτησης παιδιών και εφήβων!








Κυκλοφορούν ελεύθερα, «ακούγονται» με κάθε δυνατό τρόπο, αποτελούν σημείο αναφοράς της καθημερινότητας κι όταν σιωπούν προκαλούν στέρηση! Τα κινητά τηλέφωνα σαφώς διευκολύνουν την εξ αποστάσεως επικοινωνία, όμως η κατάχρησή τους έχει ψυχολογικές επιπτώσεις, κυρίως στους ανήλικους χρήστες.

(4 Ομάδα Μιλτιάδης και Νίκος)

Ομαδα 1η(Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος)ΕΦΗΒΕΙΑ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Μια μητέρα προβληματίζεται για τον 16χρονο γιο της, ο οποίος, εδώ και 1 χρόνο περίπου, ασχολείται 4-5 ώρες την ημέρα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, μετά το τέλος των σχολικών εξετάσεων, ο έφηβος ασχολείται με το διαδίκτυο καθημερινά πάνω από 8-9 ώρες. Κάθε πρωί μόλις ξυπνήσει, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ανοίξει τον υπολογιστή.

Μοιάζει σαν όλο του το ενδιαφέρον για τη ζωή να έχει επικεντρωθεί εκεί. Παλαιότερα ήταν κοινωνικός, επεδίωκε να συναντιέται με τους φίλους του και ήταν η ψυχή της παρέας. Τώρα, συναντιέται μαζί τους συνήθως σε internet cafe. Η επίδοση του στο σχολείο έχει πέσει την τελευταία χρονιά. Η μητέρα δεν ξέρει πώς να χειριστεί την κατάσταση.
Όλοι μας απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα του internet και για πολλούς ανθρώπους, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας τους, της εκπαίδευσης ή της διασκέδασής τους. Ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου, ειδικά στην εφηβική ηλικία, ενέχει ορισμένους κινδύνους, όπως την ανάπτυξη εξάρτησης.
efivia-diadiktio2
efivia-diadiktio3








Η εξάρτηση από το διαδίκτυο ορίζεται ως:
1) Εξάρτηση από το διαδικτυακό σεξ (συνεχής και ψυχαναγκαστική χρήση διαδικτυακού πορνογραφικού υλικού, συμμετοχή σε chat rooms με ερωτικό περιεχόμενο κ.λπ.).
2) Εξάρτηση από διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις, που γίνονται τελικά πιο σημαντικές από τις σχέσεις με συγγενείς και φίλους στην πραγματική ζωή.
3) Ψυχαναγκαστικές ενασχολήσεις π.χ. τζόγος.
4) Εξάρτηση από ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια.
efivia-diadiktio5
Πολλοί έφηβοι στρέφονται στο διαδίκτυο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν συναισθήματα άγχους, μοναξιάς, κατάθλιψης. Είναι ένας τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα και τα καθημερινά προβλήματα. «Χάνοντας» τον εαυτό τους στο internet, μπορούν να νιώσουν μια προσωρινή ανακούφιση από δύσκολα και οδυνηρά συναισθήματα και σκέψεις. Ωστόσο, όση ανακούφιση και αν προσφέρει το internet, τα συναισθήματα και οι σκέψεις του εφήβου εξακολουθούν να είναι παρόντα όταν σβήσει η οθόνη, τα προβλήματα και η πραγματικότητα παραμένουν και υπάρχουν πάντα πιο αποτελεσματικοί τρόποι, για να αντιμετωπίσει ένας έφηβος όσα τον ανησυχούν. Η άσκηση, η μουσική, το διάβασμα, η συζήτηση, η συναναστροφή με τους συνομηλίκους μπορούν να αντικαταστήσουν εποικοδομητικά το «βύθισμα» στο internet, την ανούσια ενασχόληση με παιχνίδια και δραστηριότητες που υποκαθιστούν την πραγματική ζωή και στερούν, μαζί με τα δυσάρεστα συναισθήματα, κάθε πραγματική ευχαρίστηση.
Κάποια παθογνωμονικά στοιχεία, που θα πρέπει να ανησυχήσουν έναν ενήλικα, είναι όταν ο έφηβος χάνει την αίσθηση του χρόνου ασχολούμενος με το διαδίκτυο, παραμελεί τις σχολικές του υποχρεώσεις ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες, απομονώνεται από την οικογένεια και τους φίλους του και όταν νιώθει ότι «μόνο το internet μπορεί να του προσφέρει ένα αίσθημα ευφορίας». Επίσης, οι έφηβοι που ασχολούνται υπερβολικά με το διαδίκτυο συχνά παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο, ξηροφθαλμία και ερυθρότητα οφθαλμών, άλγη στην πλάτη και στον αυχένα, σοβαρές κεφαλαλγίες, διαταραχές στο σωματικό βάρος (αύξηση ή μείωση) και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Οι γονείς δικαιολογημένα ανησυχούν, όταν τα έφηβα παιδιά τους αφιερώνουν πολύ χρόνο στην χρήση του διαδικτύου και συχνά πανικοβάλλονται και προσπαθούν να τα προφυλάξουν από την υπέρμετρη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, καταφεύγοντας σε ριζικούς, ακραίους και τελικά αναποτελεσματικούς τρόπους χειρισμού: π.χ. προσπαθούν με επιτακτικό τρόπο να παρακινήσουν τον έφηβο να εμπλακεί σε δραστηριότητες, για να αποσπαστεί η προσοχή του από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως για παράδειγμα να «γεμίσει» το πρόγραμμα του με διάβασμα, απειλούν τα παιδιά ότι θα τους πάρουν τον υπολογιστή, βγάζουν τον υπολογιστή από το σπίτι απροειδοποίητα, τού προκαλούν βλάβη ώστε να μην λειτουργεί, τιμωρούν ή υποτιμούν τα παιδιά που ενθουσιάζονται με τον υπολογιστή, διαπληκτίζονται μαζί τους κατά τις διαπραγματεύσεις των όρων χρήσης του. Αυτοί οι χειρισμοί από την πλευρά των γονέων συνήθως ενισχύουν την ανάγκη του εφήβου για ενασχόληση με τον υπολογιστή και δυσκολεύουν την επικοινωνία γονέα-εφήβου. Τα παιδιά αποστασιοποιούνται ακόμα περισσότερο, καθώς αισθάνονται ότι οι γονείς τους δεν τα καταλαβαίνουν και αντιδρούν εντείνοντας την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο, όπου «βρίσκουν παρηγοριά και κατανόηση». Τελικά, οι γονείς οδηγούνται σε αδιέξοδο.
 efivia-diadiktio4
Πως μπορούν λοιπόν οι γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους;
  • Να θέτουν από νωρίς σταθερά και σαφή όρια στον επιτρεπόμενο χρόνο ενασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ανεύρεση ποιοτικού χρόνου για τα παιδιά τους και να δίνουν μεγάλη σημασία στις κοινές, ευχάριστες δραστηριότητες της οικογένειας.
  • Να ενημερωθούν περισσότερο και οι ίδιοι για το διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν έγκυρη γνώμη και σωστή επίβλεψη στην επιλογή του είδους των ενασχολήσεων των παιδιών τους.
  • Να ενθαρρύνουν την επαφή των παιδιών τους με τους συνομηλίκους και να φροντίζουν ενεργά να οργανώνουν την κοινωνική ζωή των παιδιών με φίλους, μέσω της διασύνδεσης με άλλους γονείς.
  • Όταν οι γονείς αισθάνονται ότι οι συγκρούσεις γύρω από το θέμα του διαδικτύου έχουν ξεφύγει από τα όρια και δημιουργούνται καθημερινά σχεδόν προβλήματα και εντάσεις στην οικογένεια, θα πρέπει να προσπαθήσουν με ψύχραιμο, ήρεμο και σταθερό τρόπο να εξηγήσουν στον έφηβο τον λόγο της ανησυχίας τους και να αποκαταστήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας μαζί του. Οι γονείς καλούνται λοιπόν όχι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν με δραστικά μέτρα και τιμωρίες την χρήση του internet, αλλά να συνεργαστούν με τους εφήβους, να πάρουν μέρος στην ενασχόληση των παιδιών τους με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να συζητήσουν ειλικρινά και με διάθεση κατανόησης τί σημαίνει και τι συνεπάγεται η υπέρμετρη χρήση του internet.
  • Σε περίπτωση που ο γονιός υποπτεύεται ότι ο έφηβος πάσχει από εξάρτηση από το διαδίκτυο και δυσκολεύεται πλέον μόνος του, με τους παραπάνω χειρισμούς, να επαναφέρει τον έφηβο στην «κανονική του ζωή», τότε είναι απαραίτητο να απευθυνθεί για βοήθεια σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τη διάθεση τους: η τάση για απόσυρση, η αποφυγή της διαπροσωπικής επαφής, η αναζήτηση νοήματος μέσω της εικονικής πραγματικότητας ενδέχεται να συνδέονται με άγχος, κατάθλιψη ή κάποια άλλη συναισθηματική δυσκολία. Γι αυτό το λόγο, είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Μια μητέρα προβληματίζεται για τον 16χρονο γιο της, ο οποίος, εδώ και 1 χρόνο περίπου, ασχολείται 4-5 ώρες την ημέρα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, μετά το τέλος των σχολικών εξετάσεων, ο έφηβος ασχολείται με το διαδίκτυο καθημερινά πάνω από 8-9 ώρες. Κάθε πρωί μόλις ξυπνήσει, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ανοίξει τον υπολογιστή.
Μοιάζει σαν όλο του το ενδιαφέρον για τη ζωή να έχει επικεντρωθεί εκεί. Παλαιότερα ήταν κοινωνικός, επεδίωκε να συναντιέται με τους φίλους του και ήταν η ψυχή της παρέας. Τώρα, συναντιέται μαζί τους συνήθως σε internet cafe. Η επίδοση του στο σχολείο έχει πέσει την τελευταία χρονιά. Η μητέρα δεν ξέρει πώς να χειριστεί την κατάσταση.
Όλοι μας απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα του internet και για πολλούς ανθρώπους, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας τους, της εκπαίδευσης ή της διασκέδασής τους. Ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου, ειδικά στην εφηβική ηλικία, ενέχει ορισμένους κινδύνους, όπως την ανάπτυξη εξάρτησης.
efivia-diadiktio2
efivia-diadiktio3








Η εξάρτηση από το διαδίκτυο ορίζεται ως:
1) Εξάρτηση από το διαδικτυακό σεξ (συνεχής και ψυχαναγκαστική χρήση διαδικτυακού πορνογραφικού υλικού, συμμετοχή σε chat rooms με ερωτικό περιεχόμενο κ.λπ.).
2) Εξάρτηση από διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις, που γίνονται τελικά πιο σημαντικές από τις σχέσεις με συγγενείς και φίλους στην πραγματική ζωή.
3) Ψυχαναγκαστικές ενασχολήσεις π.χ. τζόγος.
4) Εξάρτηση από ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια.
efivia-diadiktio5
Πολλοί έφηβοι στρέφονται στο διαδίκτυο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν συναισθήματα άγχους, μοναξιάς, κατάθλιψης. Είναι ένας τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα και τα καθημερινά προβλήματα. «Χάνοντας» τον εαυτό τους στο internet, μπορούν να νιώσουν μια προσωρινή ανακούφιση από δύσκολα και οδυνηρά συναισθήματα και σκέψεις. Ωστόσο, όση ανακούφιση και αν προσφέρει το internet, τα συναισθήματα και οι σκέψεις του εφήβου εξακολουθούν να είναι παρόντα όταν σβήσει η οθόνη, τα προβλήματα και η πραγματικότητα παραμένουν και υπάρχουν πάντα πιο αποτελεσματικοί τρόποι, για να αντιμετωπίσει ένας έφηβος όσα τον ανησυχούν. Η άσκηση, η μουσική, το διάβασμα, η συζήτηση, η συναναστροφή με τους συνομηλίκους μπορούν να αντικαταστήσουν εποικοδομητικά το «βύθισμα» στο internet, την ανούσια ενασχόληση με παιχνίδια και δραστηριότητες που υποκαθιστούν την πραγματική ζωή και στερούν, μαζί με τα δυσάρεστα συναισθήματα, κάθε πραγματική ευχαρίστηση.
Κάποια παθογνωμονικά στοιχεία, που θα πρέπει να ανησυχήσουν έναν ενήλικα, είναι όταν ο έφηβος χάνει την αίσθηση του χρόνου ασχολούμενος με το διαδίκτυο, παραμελεί τις σχολικές του υποχρεώσεις ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες, απομονώνεται από την οικογένεια και τους φίλους του και όταν νιώθει ότι «μόνο το internet μπορεί να του προσφέρει ένα αίσθημα ευφορίας». Επίσης, οι έφηβοι που ασχολούνται υπερβολικά με το διαδίκτυο συχνά παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο, ξηροφθαλμία και ερυθρότητα οφθαλμών, άλγη στην πλάτη και στον αυχένα, σοβαρές κεφαλαλγίες, διαταραχές στο σωματικό βάρος (αύξηση ή μείωση) και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Οι γονείς δικαιολογημένα ανησυχούν, όταν τα έφηβα παιδιά τους αφιερώνουν πολύ χρόνο στην χρήση του διαδικτύου και συχνά πανικοβάλλονται και προσπαθούν να τα προφυλάξουν από την υπέρμετρη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, καταφεύγοντας σε ριζικούς, ακραίους και τελικά αναποτελεσματικούς τρόπους χειρισμού: π.χ. προσπαθούν με επιτακτικό τρόπο να παρακινήσουν τον έφηβο να εμπλακεί σε δραστηριότητες, για να αποσπαστεί η προσοχή του από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως για παράδειγμα να «γεμίσει» το πρόγραμμα του με διάβασμα, απειλούν τα παιδιά ότι θα τους πάρουν τον υπολογιστή, βγάζουν τον υπολογιστή από το σπίτι απροειδοποίητα, τού προκαλούν βλάβη ώστε να μην λειτουργεί, τιμωρούν ή υποτιμούν τα παιδιά που ενθουσιάζονται με τον υπολογιστή, διαπληκτίζονται μαζί τους κατά τις διαπραγματεύσεις των όρων χρήσης του. Αυτοί οι χειρισμοί από την πλευρά των γονέων συνήθως ενισχύουν την ανάγκη του εφήβου για ενασχόληση με τον υπολογιστή και δυσκολεύουν την επικοινωνία γονέα-εφήβου. Τα παιδιά αποστασιοποιούνται ακόμα περισσότερο, καθώς αισθάνονται ότι οι γονείς τους δεν τα καταλαβαίνουν και αντιδρούν εντείνοντας την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο, όπου «βρίσκουν παρηγοριά και κατανόηση». Τελικά, οι γονείς οδηγούνται σε αδιέξοδο.
 efivia-diadiktio4
Πως μπορούν λοιπόν οι γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους;
  • Να θέτουν από νωρίς σταθερά και σαφή όρια στον επιτρεπόμενο χρόνο ενασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ανεύρεση ποιοτικού χρόνου για τα παιδιά τους και να δίνουν μεγάλη σημασία στις κοινές, ευχάριστες δραστηριότητες της οικογένειας.
  • Να ενημερωθούν περισσότερο και οι ίδιοι για το διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν έγκυρη γνώμη και σωστή επίβλεψη στην επιλογή του είδους των ενασχολήσεων των παιδιών τους.
  • Να ενθαρρύνουν την επαφή των παιδιών τους με τους συνομηλίκους και να φροντίζουν ενεργά να οργανώνουν την κοινωνική ζωή των παιδιών με φίλους, μέσω της διασύνδεσης με άλλους γονείς.
  • Όταν οι γονείς αισθάνονται ότι οι συγκρούσεις γύρω από το θέμα του διαδικτύου έχουν ξεφύγει από τα όρια και δημιουργούνται καθημερινά σχεδόν προβλήματα και εντάσεις στην οικογένεια, θα πρέπει να προσπαθήσουν με ψύχραιμο, ήρεμο και σταθερό τρόπο να εξηγήσουν στον έφηβο τον λόγο της ανησυχίας τους και να αποκαταστήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας μαζί του. Οι γονείς καλούνται λοιπόν όχι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν με δραστικά μέτρα και τιμωρίες την χρήση του internet, αλλά να συνεργαστούν με τους εφήβους, να πάρουν μέρος στην ενασχόληση των παιδιών τους με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να συζητήσουν ειλικρινά και με διάθεση κατανόησης τί σημαίνει και τι συνεπάγεται η υπέρμετρη χρήση του internet.
  • Σε περίπτωση που ο γονιός υποπτεύεται ότι ο έφηβος πάσχει από εξάρτηση από το διαδίκτυο και δυσκολεύεται πλέον μόνος του, με τους παραπάνω χειρισμούς, να επαναφέρει τον έφηβο στην «κανονική του ζωή», τότε είναι απαραίτητο να απευθυνθεί για βοήθεια σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τη διάθεση τους: η τάση για απόσυρση, η αποφυγή της διαπροσωπικής επαφής, η αναζήτηση νοήματος μέσω της εικονικής πραγματικότητας ενδέχεται να συνδέονται με άγχος, κατάθλιψη ή κάποια άλλη συναισθηματική δυσκολία. Γι αυτό το λόγο, είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Μια μητέρα προβληματίζεται για τον 16χρονο γιο της, ο οποίος, εδώ και 1 χρόνο περίπου, ασχολείται 4-5 ώρες την ημέρα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, μετά το τέλος των σχολικών εξετάσεων, ο έφηβος ασχολείται με το διαδίκτυο καθημερινά πάνω από 8-9 ώρες. Κάθε πρωί μόλις ξυπνήσει, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ανοίξει τον υπολογιστή.
Μοιάζει σαν όλο του το ενδιαφέρον για τη ζωή να έχει επικεντρωθεί εκεί. Παλαιότερα ήταν κοινωνικός, επεδίωκε να συναντιέται με τους φίλους του και ήταν η ψυχή της παρέας. Τώρα, συναντιέται μαζί τους συνήθως σε internet cafe. Η επίδοση του στο σχολείο έχει πέσει την τελευταία χρονιά. Η μητέρα δεν ξέρει πώς να χειριστεί την κατάσταση.
Όλοι μας απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα του internet και για πολλούς ανθρώπους, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας τους, της εκπαίδευσης ή της διασκέδασής τους. Ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου, ειδικά στην εφηβική ηλικία, ενέχει ορισμένους κινδύνους, όπως την ανάπτυξη εξάρτησης.
efivia-diadiktio2
efivia-diadiktio3








Η εξάρτηση από το διαδίκτυο ορίζεται ως:
1) Εξάρτηση από το διαδικτυακό σεξ (συνεχής και ψυχαναγκαστική χρήση διαδικτυακού πορνογραφικού υλικού, συμμετοχή σε chat rooms με ερωτικό περιεχόμενο κ.λπ.).
2) Εξάρτηση από διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις, που γίνονται τελικά πιο σημαντικές από τις σχέσεις με συγγενείς και φίλους στην πραγματική ζωή.
3) Ψυχαναγκαστικές ενασχολήσεις π.χ. τζόγος.
4) Εξάρτηση από ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια.
efivia-diadiktio5
Πολλοί έφηβοι στρέφονται στο διαδίκτυο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν συναισθήματα άγχους, μοναξιάς, κατάθλιψης. Είναι ένας τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα και τα καθημερινά προβλήματα. «Χάνοντας» τον εαυτό τους στο internet, μπορούν να νιώσουν μια προσωρινή ανακούφιση από δύσκολα και οδυνηρά συναισθήματα και σκέψεις. Ωστόσο, όση ανακούφιση και αν προσφέρει το internet, τα συναισθήματα και οι σκέψεις του εφήβου εξακολουθούν να είναι παρόντα όταν σβήσει η οθόνη, τα προβλήματα και η πραγματικότητα παραμένουν και υπάρχουν πάντα πιο αποτελεσματικοί τρόποι, για να αντιμετωπίσει ένας έφηβος όσα τον ανησυχούν. Η άσκηση, η μουσική, το διάβασμα, η συζήτηση, η συναναστροφή με τους συνομηλίκους μπορούν να αντικαταστήσουν εποικοδομητικά το «βύθισμα» στο internet, την ανούσια ενασχόληση με παιχνίδια και δραστηριότητες που υποκαθιστούν την πραγματική ζωή και στερούν, μαζί με τα δυσάρεστα συναισθήματα, κάθε πραγματική ευχαρίστηση.
Κάποια παθογνωμονικά στοιχεία, που θα πρέπει να ανησυχήσουν έναν ενήλικα, είναι όταν ο έφηβος χάνει την αίσθηση του χρόνου ασχολούμενος με το διαδίκτυο, παραμελεί τις σχολικές του υποχρεώσεις ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες, απομονώνεται από την οικογένεια και τους φίλους του και όταν νιώθει ότι «μόνο το internet μπορεί να του προσφέρει ένα αίσθημα ευφορίας». Επίσης, οι έφηβοι που ασχολούνται υπερβολικά με το διαδίκτυο συχνά παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο, ξηροφθαλμία και ερυθρότητα οφθαλμών, άλγη στην πλάτη και στον αυχένα, σοβαρές κεφαλαλγίες, διαταραχές στο σωματικό βάρος (αύξηση ή μείωση) και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Οι γονείς δικαιολογημένα ανησυχούν, όταν τα έφηβα παιδιά τους αφιερώνουν πολύ χρόνο στην χρήση του διαδικτύου και συχνά πανικοβάλλονται και προσπαθούν να τα προφυλάξουν από την υπέρμετρη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, καταφεύγοντας σε ριζικούς, ακραίους και τελικά αναποτελεσματικούς τρόπους χειρισμού: π.χ. προσπαθούν με επιτακτικό τρόπο να παρακινήσουν τον έφηβο να εμπλακεί σε δραστηριότητες, για να αποσπαστεί η προσοχή του από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως για παράδειγμα να «γεμίσει» το πρόγραμμα του με διάβασμα, απειλούν τα παιδιά ότι θα τους πάρουν τον υπολογιστή, βγάζουν τον υπολογιστή από το σπίτι απροειδοποίητα, τού προκαλούν βλάβη ώστε να μην λειτουργεί, τιμωρούν ή υποτιμούν τα παιδιά που ενθουσιάζονται με τον υπολογιστή, διαπληκτίζονται μαζί τους κατά τις διαπραγματεύσεις των όρων χρήσης του. Αυτοί οι χειρισμοί από την πλευρά των γονέων συνήθως ενισχύουν την ανάγκη του εφήβου για ενασχόληση με τον υπολογιστή και δυσκολεύουν την επικοινωνία γονέα-εφήβου. Τα παιδιά αποστασιοποιούνται ακόμα περισσότερο, καθώς αισθάνονται ότι οι γονείς τους δεν τα καταλαβαίνουν και αντιδρούν εντείνοντας την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο, όπου «βρίσκουν παρηγοριά και κατανόηση». Τελικά, οι γονείς οδηγούνται σε αδιέξοδο.
 efivia-diadiktio4
Πως μπορούν λοιπόν οι γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους;
  • Να θέτουν από νωρίς σταθερά και σαφή όρια στον επιτρεπόμενο χρόνο ενασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ανεύρεση ποιοτικού χρόνου για τα παιδιά τους και να δίνουν μεγάλη σημασία στις κοινές, ευχάριστες δραστηριότητες της οικογένειας.
  • Να ενημερωθούν περισσότερο και οι ίδιοι για το διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν έγκυρη γνώμη και σωστή επίβλεψη στην επιλογή του είδους των ενασχολήσεων των παιδιών τους.
  • Να ενθαρρύνουν την επαφή των παιδιών τους με τους συνομηλίκους και να φροντίζουν ενεργά να οργανώνουν την κοινωνική ζωή των παιδιών με φίλους, μέσω της διασύνδεσης με άλλους γονείς.
  • Όταν οι γονείς αισθάνονται ότι οι συγκρούσεις γύρω από το θέμα του διαδικτύου έχουν ξεφύγει από τα όρια και δημιουργούνται καθημερινά σχεδόν προβλήματα και εντάσεις στην οικογένεια, θα πρέπει να προσπαθήσουν με ψύχραιμο, ήρεμο και σταθερό τρόπο να εξηγήσουν στον έφηβο τον λόγο της ανησυχίας τους και να αποκαταστήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας μαζί του. Οι γονείς καλούνται λοιπόν όχι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν με δραστικά μέτρα και τιμωρίες την χρήση του internet, αλλά να συνεργαστούν με τους εφήβους, να πάρουν μέρος στην ενασχόληση των παιδιών τους με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να συζητήσουν ειλικρινά και με διάθεση κατανόησης τί σημαίνει και τι συνεπάγεται η υπέρμετρη χρήση του internet.
  • Σε περίπτωση που ο γονιός υποπτεύεται ότι ο έφηβος πάσχει από εξάρτηση από το διαδίκτυο και δυσκολεύεται πλέον μόνος του, με τους παραπάνω χειρισμούς, να επαναφέρει τον έφηβο στην «κανονική του ζωή», τότε είναι απαραίτητο να απευθυνθεί για βοήθεια σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τη διάθεση τους: η τάση για απόσυρση, η αποφυγή της διαπροσωπικής επαφής, η αναζήτηση νοήματος μέσω της εικονικής πραγματικότητας ενδέχεται να συνδέονται με άγχος, κατάθλιψη ή κάποια άλλη συναισθηματική δυσκολία. Γι αυτό το λόγο, είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Read more about Χαλάνδρι by www.halandrimed.grω
Μια μητέρα προβληματίζεται για τον 16χρονο γιο της, ο οποίος, εδώ και 1 χρόνο περίπου, ασχολείται 4-5 ώρες την ημέρα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, μετά το τέλος των σχολικών εξετάσεων, ο έφηβος ασχολείται με το διαδίκτυο καθημερινά πάνω από 8-9 ώρες. Κάθε πρωί μόλις ξυπνήσει, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ανοίξει τον υπολογιστή.
Μοιάζει σαν όλο του το ενδιαφέρον για τη ζωή να έχει επικεντρωθεί εκεί. Παλαιότερα ήταν κοινωνικός, επεδίωκε να συναντιέται με τους φίλους του και ήταν η ψυχή της παρέας. Τώρα, συναντιέται μαζί τους συνήθως σε internet cafe. Η επίδοση του στο σχολείο έχει πέσει την τελευταία χρονιά. Η μητέρα δεν ξέρει πώς να χειριστεί την κατάσταση.
Όλοι μας απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα του internet και για πολλούς ανθρώπους, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας τους, της εκπαίδευσης ή της διασκέδασής τους. Ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου, ειδικά στην εφηβική ηλικία, ενέχει ορισμένους κινδύνους, όπως την ανάπτυξη εξάρτησης.
efivia-diadiktio2
efivia-diadiktio3








Η εξάρτηση από το διαδίκτυο ορίζεται ως:
1) Εξάρτηση από το διαδικτυακό σεξ (συνεχής και ψυχαναγκαστική χρήση διαδικτυακού πορνογραφικού υλικού, συμμετοχή σε chat rooms με ερωτικό περιεχόμενο κ.λπ.).
2) Εξάρτηση από διαδικτυακές διαπροσωπικές σχέσεις, που γίνονται τελικά πιο σημαντικές από τις σχέσεις με συγγενείς και φίλους στην πραγματική ζωή.
3) Ψυχαναγκαστικές ενασχολήσεις π.χ. τζόγος.
4) Εξάρτηση από ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια.
efivia-diadiktio5
Πολλοί έφηβοι στρέφονται στο διαδίκτυο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν συναισθήματα άγχους, μοναξιάς, κατάθλιψης. Είναι ένας τρόπος διαφυγής από την πραγματικότητα και τα καθημερινά προβλήματα. «Χάνοντας» τον εαυτό τους στο internet, μπορούν να νιώσουν μια προσωρινή ανακούφιση από δύσκολα και οδυνηρά συναισθήματα και σκέψεις. Ωστόσο, όση ανακούφιση και αν προσφέρει το internet, τα συναισθήματα και οι σκέψεις του εφήβου εξακολουθούν να είναι παρόντα όταν σβήσει η οθόνη, τα προβλήματα και η πραγματικότητα παραμένουν και υπάρχουν πάντα πιο αποτελεσματικοί τρόποι, για να αντιμετωπίσει ένας έφηβος όσα τον ανησυχούν. Η άσκηση, η μουσική, το διάβασμα, η συζήτηση, η συναναστροφή με τους συνομηλίκους μπορούν να αντικαταστήσουν εποικοδομητικά το «βύθισμα» στο internet, την ανούσια ενασχόληση με παιχνίδια και δραστηριότητες που υποκαθιστούν την πραγματική ζωή και στερούν, μαζί με τα δυσάρεστα συναισθήματα, κάθε πραγματική ευχαρίστηση.
Κάποια παθογνωμονικά στοιχεία, που θα πρέπει να ανησυχήσουν έναν ενήλικα, είναι όταν ο έφηβος χάνει την αίσθηση του χρόνου ασχολούμενος με το διαδίκτυο, παραμελεί τις σχολικές του υποχρεώσεις ή άλλες σημαντικές δραστηριότητες, απομονώνεται από την οικογένεια και τους φίλους του και όταν νιώθει ότι «μόνο το internet μπορεί να του προσφέρει ένα αίσθημα ευφορίας». Επίσης, οι έφηβοι που ασχολούνται υπερβολικά με το διαδίκτυο συχνά παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο, ξηροφθαλμία και ερυθρότητα οφθαλμών, άλγη στην πλάτη και στον αυχένα, σοβαρές κεφαλαλγίες, διαταραχές στο σωματικό βάρος (αύξηση ή μείωση) και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
Οι γονείς δικαιολογημένα ανησυχούν, όταν τα έφηβα παιδιά τους αφιερώνουν πολύ χρόνο στην χρήση του διαδικτύου και συχνά πανικοβάλλονται και προσπαθούν να τα προφυλάξουν από την υπέρμετρη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, καταφεύγοντας σε ριζικούς, ακραίους και τελικά αναποτελεσματικούς τρόπους χειρισμού: π.χ. προσπαθούν με επιτακτικό τρόπο να παρακινήσουν τον έφηβο να εμπλακεί σε δραστηριότητες, για να αποσπαστεί η προσοχή του από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπως για παράδειγμα να «γεμίσει» το πρόγραμμα του με διάβασμα, απειλούν τα παιδιά ότι θα τους πάρουν τον υπολογιστή, βγάζουν τον υπολογιστή από το σπίτι απροειδοποίητα, τού προκαλούν βλάβη ώστε να μην λειτουργεί, τιμωρούν ή υποτιμούν τα παιδιά που ενθουσιάζονται με τον υπολογιστή, διαπληκτίζονται μαζί τους κατά τις διαπραγματεύσεις των όρων χρήσης του. Αυτοί οι χειρισμοί από την πλευρά των γονέων συνήθως ενισχύουν την ανάγκη του εφήβου για ενασχόληση με τον υπολογιστή και δυσκολεύουν την επικοινωνία γονέα-εφήβου. Τα παιδιά αποστασιοποιούνται ακόμα περισσότερο, καθώς αισθάνονται ότι οι γονείς τους δεν τα καταλαβαίνουν και αντιδρούν εντείνοντας την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο, όπου «βρίσκουν παρηγοριά και κατανόηση». Τελικά, οι γονείς οδηγούνται σε αδιέξοδο.
 efivia-diadiktio4
Πως μπορούν λοιπόν οι γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους;
  • Να θέτουν από νωρίς σταθερά και σαφή όρια στον επιτρεπόμενο χρόνο ενασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
  • Να εντείνουν τις προσπάθειές τους για ανεύρεση ποιοτικού χρόνου για τα παιδιά τους και να δίνουν μεγάλη σημασία στις κοινές, ευχάριστες δραστηριότητες της οικογένειας.
  • Να ενημερωθούν περισσότερο και οι ίδιοι για το διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν έγκυρη γνώμη και σωστή επίβλεψη στην επιλογή του είδους των ενασχολήσεων των παιδιών τους.
  • Να ενθαρρύνουν την επαφή των παιδιών τους με τους συνομηλίκους και να φροντίζουν ενεργά να οργανώνουν την κοινωνική ζωή των παιδιών με φίλους, μέσω της διασύνδεσης με άλλους γονείς.
  • Όταν οι γονείς αισθάνονται ότι οι συγκρούσεις γύρω από το θέμα του διαδικτύου έχουν ξεφύγει από τα όρια και δημιουργούνται καθημερινά σχεδόν προβλήματα και εντάσεις στην οικογένεια, θα πρέπει να προσπαθήσουν με ψύχραιμο, ήρεμο και σταθερό τρόπο να εξηγήσουν στον έφηβο τον λόγο της ανησυχίας τους και να αποκαταστήσουν μια γέφυρα επικοινωνίας μαζί του. Οι γονείς καλούνται λοιπόν όχι να απαγορεύσουν και να αποκλείσουν με δραστικά μέτρα και τιμωρίες την χρήση του internet, αλλά να συνεργαστούν με τους εφήβους, να πάρουν μέρος στην ενασχόληση των παιδιών τους με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και να συζητήσουν ειλικρινά και με διάθεση κατανόησης τί σημαίνει και τι συνεπάγεται η υπέρμετρη χρήση του internet.
  • Σε περίπτωση που ο γονιός υποπτεύεται ότι ο έφηβος πάσχει από εξάρτηση από το διαδίκτυο και δυσκολεύεται πλέον μόνος του, με τους παραπάνω χειρισμούς, να επαναφέρει τον έφηβο στην «κανονική του ζωή», τότε είναι απαραίτητο να απευθυνθεί για βοήθεια σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει με τη διάθεση τους: η τάση για απόσυρση, η αποφυγή της διαπροσωπικής επαφής, η αναζήτηση νοήματος μέσω της εικονικής πραγματικότητας ενδέχεται να συνδέονται με άγχος, κατάθλιψη ή κάποια άλλη συναισθηματική δυσκολία. Γι αυτό το λόγο, είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.


Μια μητέρα προβληματίζεται για τον 16χρονο γιο της, ο οποίος, εδώ και 1 χρόνο περίπου, ασχολείται 4-5 ώρες την ημέρα με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, μετά το τέλος των σχολικών εξετάσεων, ο έφηβος ασχολείται με το διαδίκτυο καθημερινά πάνω από 8-9 ώρες. Κάθε πρωί μόλις ξυπνήσει, το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να ανοίξει τον υπολογιστή.
Μοιάζει σαν όλο του το ενδιαφέρον για τη ζωή να έχει επικεντρωθεί εκεί. Παλαιότερα ήταν κοινωνικός, επεδίωκε να συναντιέται με τους φίλους του και ήταν η ψυχή της παρέας. Τώρα, συναντιέται μαζί τους συνήθως σε internet cafe. Η επίδοση του στο σχολείο έχει πέσει την τελευταία χρονιά. Η μητέρα δεν ξέρει πώς να χειριστεί την κατάσταση.
Όλοι μας απολαμβάνουμε τα πλεονεκτήματα του internet και για πολλούς ανθρώπους, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας τους, της εκπαίδευσης ή της διασκέδασής τους. Ωστόσο, η χρήση του διαδικτύου, ειδικά στην εφηβική ηλικία, ενέχει ορισμένους κινδύνους, όπως την ανάπτυξη εξάρτησης.
efivia-diadiktio2
efivia-diadiktio3










Η εξάρτηση από το διαδίκτυο ορίζεται ως:

Ομαδα 1η(Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος) Εικονες!





                                                                       



   
                                                                   




THE ADDICT (στατιστικα)- (2η ομαδα-Γιώργος, Πολύκαρπος, Μαρία)



 

Ομαδα 1η(Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος) Η Εξάρτηση απο το Διαδίκτυο (Internet Addiction Disorder)

 1.Τι είναι το φαινόμενο «εξάρτησης» από το διαδίκτυο; Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά;
internet addiction1Η πρώτη περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας το 1997, στις Η.Π.Α. Το πρώτο Κέντρο Απεξάρτησης λειτούργησε το 1995, στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α., ενώ την ίδια χρονιά ο Νεοϋορκέζος ψυχίατρος Ivan Goldberg, εν μέρει αστειευόμενος, υιοθέτησε πρώτος τον όρο Internet addiction («εθισμός» στο Internet).
Οι πρώτες περιπτώσεις αφορούσαν ενήλικες, ωστόσο τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο επεκτάθηκε ραγδαία σε εφήβους και νέους. Λόγω του ότι η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία δεν έχει αποδεχθεί την κατάχρηση διαδικτύου ως κατάσταση αληθούς εθισμού, και υπάρχει γενικά συζήτηση στην διεθνή βιβλιογραφία περί τούτου, ο όρος «εθισμός» ή «εξάρτηση» χρησιμοποιούνται σε εισαγωγικά.
2.Ποιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν εξάρτηση από το ίντερνετ;
Από τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τα 35 (τριάντα πέντε) παιδιά και εφήβους που προσήλθαν στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου προκύπτουν ότι :

internet addiction61. Το φαινόμενο είναι συχνότερο στα αγόρια,
2. Σε παιδιά με καταθλιπτικό συναίσθημα ή διάσπαση προσοχής- υπερκινητικότητα.
3. Τι σημαίνει όμως εξάρτηση;

Τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης είναι τα εξής:

* Ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερη ενασχόληση με το αντικείμενο της εξάρτησης,
* Αίσθημα στέρησης,
* Ενασχόληση περισσότερη απ' αυτήν που είχε προγραμματιστεί,
* Ανεπιτυχείς προσπάθειες ελέγχου,
* Μείωση άλλων δραστηριοτήτων.

4. Υπάρχουν κάποια πρόδρομα συμπτώματα της εξάρτησης από το διαδίκτυο; Ποια συμπεριφορά των παιδιών ηλικίας έως και 10 ετών πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς;

- Το παιδί ξεχνιέται συχνά στον υπολογιστή και δεν έχει συναίσθηση του χρόνου που αναλώνει σε αυτόν.
- Ασχολείται συνεχώς µε το Ίντερνετ ή µε δραστηριότητες σχετικές µε αυτό, παραµελόντας συχνά τις υποχρεώσεις του στο σπίτι και στο σχολείο.
- Προτιµά τα παιχνίδια στο διαδίκτυο, από το να συναντά φίλους του, µε αποτέλεσµα να αποµονώνεται.
- Πέφτει η απόδοση του στο σχολείο.
- Λειτουργεί αµυντικά και εχθρικά όταν κάποιος φέρνει τη συζήτηση στο θέµα του διαδικτύου.
- Το διαδίκτυο το απασχολεί ακόµα και την ώρα που τρώτε ή την ώρα που διαβάζει ή όταν βρίσκεται στον κινηµατογράφο.
- Αντιδρά πολύ νευρικά θυµωµένα ή επιθετικά όταν κάποιος το διακόπτει από το παιχνίδι ή από τη συζήτηση που είχε online.
- Ξενυχτά συχνά για να µένει συνδεδεµένος / συνδεδεµένη στο διαδίκτυο. - Λέει συχνά «καλά, θα παίξω µόνο ένα λεπτό ακόµη».
- Έχει πει αρκετές φορές συνειδητά ότι πρέπει να µειώσει τις ώρες που περνά συνδεδεµένο στο διαδίκτυο αλλά έχει αποτύχει να τηρήσει το χρονοδιάγραµµα που όρισε µόνος / µόνη χωρίς καµία πίεση.
- Κρύβει από τους γονείς πόσες ώρες περνά στο διαδίκτυο και συχνά δεν το οµολογεί ούτε στον εαυτό του.
- ∆είχνει άγχος, ανησυχία, εξάρσεις θυµού ή βίας ή καταθλιπτική συµπεριφορά όταν δεν παίζει στο
διαδίκτυο.


Συνδυασμός παραγόντων οδηγεί στον εθισμό


Σε ότι αφορά τους παράγοντες που οδηγούν στον εθισμό του εφήβου στο Διαδίκτυο, έχει διατυπωθεί η άποψη πως μπορεί να είναι το αποτέλεσμα και άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας και κοινωνική φοβία, μεταξύ άλλων.
Βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρχει κατάθλιψη, υπέρ - κινητικότητα και διάσπαση προσοχής ή και αυτιστική συμπεριφορά. Μάλιστα, τονίζεται ότι, σε κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χρειαστεί και φαρμακοθεραπεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν παράλληλα οι δύο διαταραχές.

internet addiction4Συν-νοσηρότητα με:
    Σύνδρομο Υπερκινητικότητας /Διάσπασης Προσοχής (κυρίως στους εφήβους)
    Καταθλιπτικό Συναίσθημα
    Σχιζοφρένεια
    Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
    Διπολική Διαταραχή (κυρίως στους ενήλικες)

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δε διακόπτεται η χρήση, αλλά ο έφηβος μαθαίνει να θέτει όρια στη χρήση και να αρχίσει και πάλι την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Η παρακολούθηση πολλές φορές χρειάζεται να γίνεται από τετραμελή ομάδα στην οποία συμμετέχουν παιδίατρος, παιδοψυχίατρος, παιδοψυχολόγος και οικογενειακός σύμβουλος.

Δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
1 Μοναδική ασχολία
«Περνάω όλο μου το χρόνο στο ίντερνετ, δε σταματώ παρά μόνο για φαγητό και ύπνο», δήλωσε ο 25χρονος. «Αυτό έγινε σταδιακά. Αφιέρωνα σιγά σιγά όλο και περισσότερο χρόνο στο Facebook, στο MSN και σε βιντεοπαιχνίδια ώσπου έγινε η μοναδική μου ασχολία», δήλωσε ο νεαρός αυτός φοιτητής των Οικονομικών. Η ιδέα να επιστρέψει στην παλιά του ζωή, όταν παρακολουθούσε τα μαθήματά του και έπαιζε ποδόσφαιρο με τους φίλους του τού δημιουργεί έντονο στρες, όπως εξομολογείται ο ίδιος κρατώντας σφιχτά στα χέρια του ένα πακέτο τσιγάρα.

2 Περίπτωση Φοιτητή που πάσχει από εξάρτηση από το Internet.
Φοιτητής στο Πανεπιστήµιο µεγάλης επαρχιακής πόλης ηλικίας 22 χρονών τα τελευταία 3 χρόνια δεν πέρασε ούτε ένα µάθηµα. Απέφευγε να πάει στη σχολή του γιατί έπαιζε το αγαπηµένο του παιχνίδι. ΄Ηταν µάλιστα τόσο καλός που έγινε περιζήτητος από άλλους παίκτες του διαδικτύου. Τον επαινούσαν και επιζητούσαν να γνωριστούν περισσότερο παίκτες από διάφορες χώρες όπως από Σουηδία, Αυστραλία κλπ. Ο νεαρός αναγνωρίζει το πρόβληµα του και βρίσκεται σε καλό δρόµο η θεραπεία του.

Ποιές συμβουλές θα δίναμε στους γονείς προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους από μια μελλοντική εξάρτηση από το διαδίκτυο;


α. Από μικρή ηλικία θα πρέπει να τίθενται όρια (για πολλά θέματα) και να τηρούνται μέσα στην οικογένεια. Τα όρια (όταν δεν είναι υπερβολικά ή ιδιαίτερα αυστηρά) δεν καταπιέζουν τα παιδιά, αλλά τα κατευθύνουν και σημαίνουν ενδιαφέρον. Είναι σημαντικά για θέματα ασφάλειας. Όσο το παιδί μεγαλώνει, τα όρια που θα ισχύσουν είναι καλό να συζητώνται, ώστε να λαμβάνεται η γνώμη του παιδιού και του εφήβου. Ο σεβασμός της προσωπικότητας παιδιών και εφήβων από πολύ μικρή ηλικία, είναι στοιχείο πολύ σημαντικό για την εφαρμογή πειθαρχίας.
β. Αφιερώστε χρόνο και διάθεση ώστε να ασχοληθείτε με θέματα διαδικτύου ΜΑΖΙ με τα παιδιά.
γ. Τοποθετείστε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο, ώστε να μη δίνεται η δυνατότητα απομόνωσης του παιδιού και να υπάρχει έλεγχος.
δ. Χρήση φίλτρων για επιβλαβείς ιστοσελίδες και συμμετοχή στις επιλογές του εφήβου (χωρίς υπερβολές ή/και παράλογες απαγορεύσεις), συμβάλλουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.
ε. Ενημερώστε τα παιδιά με απλά λόγια από μικρή ηλικία για τα φαινόμενα «εθισμού» και παρενόχλησης.
στ. Μην χρησιμοποιείτε τη χρήση του υπολογιστή για επιβράβευση ή τιμωρία
ζ. Εάν παρατηρήσετε υπερβολική χρήση ή/και συμπεριφορές εθισμού αναζητήστε ΑΜΕΣΩΣ βοήθεια.

internet addiction5
Προγράμματα Parental Control Για να έχετε τον... έλεγχο
Αν θέλετε να γνωρίζετε σε ποιους διαδικτυακούς τόπους έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας, χρησιµοποιήστε ένα πρόγραµµα φιλτραρίσµατος περιεχοµένου, µε το οποίο θα µπορείτε να µπλοκάρετε την πρόσβασή τους σε ιστοσελίδες µε ακατάλληλο περιεχόµενο, όπως βία, πορνό, τζόγος κ.ά. Με τη φράση-κλειδί «parental control» θα βρείτε πολλά τέτοια προγράµµατα (κάποια από αυτά και δωρεάν), αν ψάξετε στο ∆ιαδίκτυο ή απευθυνθείτε σε κάποιον πάροχο Ίντερνετ. Επιπλέον, τα ίδια τα Windows προσφέρουν δυνατότητα ελέγχου, όχι µόνο της πρόσβασης στο ∆ιαδίκτυο, αλλά και της χρήσης του υπολογιστή (π.χ. για πόση ώρα µπορεί το παιδί να είναι στο κοµπιούτερ κ.ά.). Προσέξτε όµως, γιατί τα προγράµµατα αυτά µπορεί να είναι κατάλληλα για να «περιορίσετε» τα µικρότερα παιδιά, αλλά τα µεγαλύτερα είναι πολύ πιθανό να µπορούν να επέµβουν στον υπολογιστή και να τα απενεργοποιήσουν.

πηγη: http://www.anadrassi.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CF%88%CF%85%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1/item/3-%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%BF-internet-addiction-disorder

Ομαδα 1η(Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος) Τμήμα Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου

    Με αφετηρία την προοδευτική αύξηση της προσβασιμότητας στο διαδίκτυο, και μάλιστα όλο και νωρίτερα ηλικιακά, τα δεδομένα που αφορούν της νεότερες γενιές ενηλίκων στη χώρα, πρόκειται να αλλάξουν ολοκληρωτικά. Το γεγονός αυτό, μοιραία καθιστά τους ενήλικες του σήμερα, περισσότερο ευάλωτους στην εξάρτηση από τον ιστό, σε σχέση με τους ενήλικες του παρελθόντος και αντίστοιχα τους ενήλικες του μέλλοντος σε σχέση με τους ενήλικες του παρόντος. Η παράλληλη με την ωρίμανση του πληθυσμού, αύξηση της ευαλωτότητας στην κατάχρηση του ιστού, επιβάλλει το άνοιγμα εξειδικευμένων δομών αντιμετώπισης του φαινομένου, του οποίου οι διογκούμενες διαστάσεις δεν έχουν καν περιγραφεί για τους ενήλικες στην Ελλάδα. Υπογραμμίζεται,ότι η κατάχρηση του διαδικτύου δεν είναι «παιδική ή εφηβική νόσος», αν και σίγουρα κάνει την εμφάνισή της σαν τέτοια, πιθανότατα εξαιτίας των υψηλότερων επιπέδων εξοικείωσης όχι των νέων, αλλά των νεότερων γενεών με τον παγκόσμιο ιστό.

          Εθισμός στο διαδίκτυο, απεξάρτηση από το InternetΣε συνάρτηση με τα παραπάνω επισημαίνεται, ότι σύντομα ο χαρακτήρας του ιστού πρόκειται να αλλάξει πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητές του, παράλληλα με τα εθιστικά του σημεία. Ειδικότερα, ο ιστός θα εξελιχθεί σε πλέγμα, αφού στα πλαίσια των λειτουργιών του internet θα ενταχθεί η τηλεόραση και οι τηλεπικοινωνίες. Η «μετάλλαξη» έχει ήδη ξεκινήσει με την εισαγωγή στην κυκλοφορία κινητών τηλεφώνων που επιτρέπουν τη μόνιμη σύνδεση σε διαδικτυακές εφαρμογές.

          Σημειώνεται ότι μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που είναι εθισμένοι στη χρήση του διαδικτύου, πληρούν επίσης τα κριτήρια για διαταραχές της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες (Anderson, 2001; Bai et al., 2001), και άλλες διαταραχές του ελέγχου των παρορμήσεων, όπως η παθολογική χαρτοπαιξία (Morahan-Martin, 2005). Υποστηρίζεται μάλιστα, ότι οι χρήστες εκείνοι με προφίλ, που περιλαμβάνει τις εν λόγω διαταραχές, έχουν ήδη κάνει το πρώτο βήμα για την υπερβολική χρήση του (Pratarelli & Browne,2002).Σε ακολουθία με τα παραπάνω ξεκινά η υποδοχή εξαρτημένων από τον ιστό σε χώρο της μονάδας, για ψυχοθεραπευτική εκτίμηση και αντιμετώπιση.

          Αναγνωρίζοντας ότι τόσο η τοξικομανία όσο και η προβληματική χρήση υπηρεσιών του διαδικτύου, αφορούν τον θεραπευτικό χώρο των εξαρτήσεων και αξιολογώντας τη μέχρι τώρα κλινική  εμπειρία, οργανώσαμε εξειδικευμένο Κέντρο Υποδοχής και  αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών (Τμήμα Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου επί της οδου Βουρνάζου 37-Αμπελόκηποι Τηλ. 210.6448980, 210.6448003, Fax. 210.6448242, Πληροφορίες :Κος Σταυρόπουλος, Κα Χρόνη, ιστολόγιο:  www.internetaddiction18ano.wordpress.com).

          Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες  του αφορούν άτομα εξαρτημένα και μη από ουσίες που είχαν ή έχουν στο ιστορικό τους οποιαδήποτε τύπου διαταρακτική επαφή με τον ιστό, ενήλικες και απευθύνονται σε εμάς με το συγκεκριμένο αίτημα.
 Οι υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται είναι:
 - Ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία
 - Ομάδες τέχνης και σωματικής έκφρασης
 - Εναλλακτικές ομάδες ψυχοεκπαιδευτικού χαρακτήρα

πηγη:http://www.18ano.gr/internet.html

(4 Ομάδα Μιλτιάδης και Νίκος)

Διαδίκτυο: όλοι, για πάντα(ομαδα4 Ευαγγελία Αλεξάνδρα)

Ομαδα 1η(Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος) The Facebook Addict.

(4 Ομάδα Μιλτιάδης και Νίκος)

Η εξάρτηση από το διαδίκτυο- ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΤ1 (2η ομαδα-Γιώργος)

Η εκμετάλλευση παιδιών στο διαδικτύου - ProDefence.org(ομάδα 4:Ευαγγελία,Αλεξάνδρα)

Ομαδα 1η(Ειρηνη,Σαββας,Παναγιωτης,Λαζαρος) Χρήση - Κατάχρηση Διαδικτύου.

1. Τι είναι το φαινόμενο «εξάρτησης» από το διαδίκτυο; Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά;
Η πρώτη περίπτωση είδε το φως της δημοσιότητας το 1997, στις Η.Π.Α. Το πρώτο Κέντρο Απεξάρτησης λειτούργησε το 1995, στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α., ενώ την ίδια χρονιά ο Νεοϋορκέζος ψυχίατρος Ivan Goldberg, εν μέρει αστειευόμενος, υιοθέτησε πρώτος τον όρο Internet addiction («εθισμός» στο Internet). Οι πρώτες περιπτώσεις αφορούσαν ενήλικες, ωστόσο τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο επεκτάθηκε ραγδαία σε εφήβους και νέους. Λόγω του ότι η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία δεν έχει αποδεχθεί την κατάχρηση διαδικτύου ως κατάσταση αληθούς εθισμού, και υπάρχει γενικά συζήτηση στην διεθνή βιβλιογραφία περί τούτου, ο όρος «εθισμός» ή «εξάρτηση» χρησιμοποιούνται σε εισαγωγικά.

(4 Ομάδα Μιλτιάδης και Νίκος)

Eλληνικός και παγκόσμιος ΕΘΙΣΜΟΣ (ερευνες απο Τ.Ε.Ι. Αθηνών & Α.Π.Θ.) / (2η ΟΜΑΔΑ-Γιώργος)

Eλληνικός και παγκόσμιος ΕΘΙΣΜΟΣ

Εθισμός στο Internet: Σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα

Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική και το Α.Π.Θ., ένα στα πέντε δεκαπεντάχρονα παιδιά, παρουσιάζει περιοδικά ή συχνά προβλήματα σχετικά με την κατάχρηση του Διαδικτύου -ένα βήμα πριν τον εθισμό-, ενώ ήδη τέσσερις ανήλικοι παρακολουθούνται με συμπτώματα εξάρτησης από το ίντερνετ.
Όπως προκύπτει από έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Π & Α Κυριακού", ο πιο συχνός λόγος χρήσης του Διαδικτύου από 15χρονους εφήβους είναι τα online παιχνίδια. 

Εξάρτηση παιδιών από υπολογιστές(pc-dependent kids subs)(Ομάδα 4:Ευαγγελία,Αλεξάνδρα)

Πώς να προλάβεις την εξάρτηση από το ίντερνετ! (2η ΟΜΑΔΑ-Γιώργος)



Πώς να προλάβεις την εξάρτηση από το ίντερνετ!


To διαδίκτυο (internet) είναι ένα θαυμάσιο και δυναμικό μέσο επικοινωνίας. Στις μέρες μας μάλιστα, θεωρείται ένα παγκόσμιο εργαλείο με αρκετές δυνατότητες, οι οποίες κατά κύριο λόγο, διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων σε διάφορους τομείς. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει με κάθε τεχνολογικό επίτευγμα, όταν χρησιμοποιείται χωρίς όριο, έχει σοβαρές