Το πρόβλημα πήγαζε από το γεγονός ότι ο 23χρονος Σιάο Φεν όλο του τον χρόνο περνούσε σε εικονικά παιχνίδια και ο πατέρας του κουράστηκε από αυτό. Στη Κίνα όπως και σε άλλες χώρες της Ασίας το πρόβλημα της διαδικτυακής εξάρτησης, η οποία σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία αυξάνεται συνεχώς, γίνεται όλο και πιο σοβαρό. Στη Ρωσία οι διαδικτυακά εξαρτώμενοι δεν είναι προς το παρόν και τόσο πολλοί, όμως η αύξηση των χρηστών των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η δικτύωση της κοινωνίας συνεπάγεται με τον κίνδυνο αυτό.
Μια τόσο ριζική ενέργεια του πατέρα μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια επικοινωνίας με το γιο του στη δική του γλώσσα και να τον ωθήσει να ψάξει για δουλειά. Όμως η προσπάθεια αυτή απέτυχε, διότι οι συνεχόμενοι θάνατοι του αγαπημένου του «Γκόμπλιν του 80ου επιπέδου» δεν τον σταμάτησαν και δεν τον προέτρεψαν να ψάξει για δουλειά. Την αποτυχία του γονέα η ψυχολόγος Ναταλία Τολστάγια την εξηγεί με το ότι η επικοινωνία με το παιδί έπρεπε να γίνεται από την βρεφική ηλικία, τότε δεν θα υπήρχε ένα τόσο μεγάλο χάσμα που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της αλληλοκατανόησης:
- Ο άνθρωπος διαθέτει ένα κέντρο ευχαρίστησης. Εάν το φανταστούμε ως έναν κύκλο, τότε οι διάφοροι τομείς σε αυτό το κύκλο παρουσιάζουν με τι μπορεί ένας άνθρωπος να διασκεδάσει τον εαυτό του. Κάποιος οδηγά αυτοκίνητο, σε κάποιον άλλο αρέσει να τρώει, ενώ κάποιοι παίζουν. Αυτό θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι. Πρέπει να δοθεί μια εναλλακτική λύση, κάτι το ενδιαφέρον.
Η γονική αδράνεια ή ακόμη και παρότρυνση του ενδιαφέροντος των παιδιών για τα γκάτζετ από την μικρή ηλικία καθιστά δύσκολη όχι μόνο την επικοινωνία, αλλά και την εκπαίδευση κατά τη διάρκεια όλης της ζωής. Σε γενικές γραμμές, η εξάρτηση από τις συσκευές τελευταίας τεχνολογίας δεν διαφέρει και πολύ από την ναρκομανία, συνεχίζει η Τολστάγια:
- Είναι μία δόση θετικών συγκινήσεων, ναι είναι μια δόση κατά την οποία στο αίμα εκκρίνεται ένας μεγάλος αριθμός διαφόρων χημικών ουσιών. Πράγματι, σήμερα πολλοί ειδικοί και φυσιολόγοι μιλούν για το ότι προκύπτει μια αντίδραση εξάρτησης παρόμοια με τη ναρκομανία.
Η εμπειρογνώμονας συμβουλεύει τους γονείς και τους συγγενείς των «ναρκομανών» της νέας γενιάς να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί και να προσπαθούν να στρέψουν τη προσοχή τους σε κάτι πιο ενδιαφέρον, το οποίο συμβαίνει στη πραγματική ζωή.
Οι άνθρωποι, οι οποίοι αφιερώνουν τους εαυτούς τους σε μια εικονική ζωή, κινδυνεύουν αργά η γρήγορα να ξεκινήσουν να ζουν τις διάφορες ζωές τους, να μπερδεύονται και να υποβαθμίζονται. Μερικοί προτιμούν να ζουν τη ζωή τους εικονικά, εγκαταλείποντας την πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, σε νότια περιοχή της Κίνας ένας νεαρός πέθανε από διατροφική ανεπάρκεια, αφού πέρασε τρεις ημέρες συνεχόμενες σε ίντερνετ καφέ. Στο Πεκίνο μετά από 27 συνεχόμενες ημέρες σε ίντερνετ καφέ πέθανε άλλος ένας άνεργος. Τον θάνατο ενός κατοίκου της Ταϊβάν δεν τον αντιλήφθηκαν οι άλλοι επισκέπτες του καφέ, διότι και μετά τον θάνατό του παρέμεινε να κάθεται έχοντας πάρει τη πόζα του «παίκτη».
Κάθε χρόνο στο κόσμο πωλούνται περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο συσκευές, και κάθε έτος αυτός ο αριθμός αυξάνεται. Σύμφωνα με το Υπουργείο Επικοινωνιών, στη Ρωσία υπάρχουν 70 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου. Αυτό την κατατάσσει στη πρώτη θέση στην Ευρώπη στον τομέα αυτό. Όμως σε σύγκριση με την Κίνα, η οποία έχει 500 εκατομμύρια χρήστες, η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω.
Πηγή:http://greek.ruvr.ru/2013_01_20/101716313/
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_01_20/101716313/
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_01_20/101716313/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου