Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ VIDEOGAMES (4 Ομάδα Μιλτιάδης και Νίκος)

Παιδί και εθισμός στα videogames


Μια νέα έρευνα δείχνει ότι 1 στα 10 παιδιά είναι παθολογικά εθισμένα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.Ας δούμε τα σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν και να πείτε «Τέρμα το playstation».
Η έρευνα ξεκινά με δεδομένο ότι όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι το να περνά το παιδί πολύ χρόνο παίζοντας video games είναι ανθυγιεινό. Στην πραγματικότητα ένα παιδί εθισμένο στα βιντεοπαιχνίδια είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζει κατάθλιψη, ανησυχία και χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.
Τι είναι αυτό όμως που καθορίζει, πότε ένα παιδί είναι εθισμένο; Σύμφωνα με την έρευνα, αν ένα παιδί ασχολείται με βιντεοπαιχνίδια, πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα, χαρακτηρίζεται «εθισμένο» και είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει ψυχολογικές διαταραχές και κακή σχολική επίδοση.
Τα ανησυχητικά σημάδια
Παρόλο που ο εθισμός τα βιντεοπαιχνίδια είναι «νέα μόδα» υπάρχουν ωστόσο παράγοντες που μπορούν να επιβαρύνουν την τάση ενός παιδιού να εθιστεί όπως για παράδειγμα κάποιο οικογενειακό ιστορικό εθισμού.Αν στην οικογένεια υπάρχει κάποιος πρόγονος που υπήρξε εθισμένος σε ναρκωτικά, αλκοόλ ή τζόγο, αυτό μπορεί να θεωρηθεί «κληρονομική» προδιάθεση.
Μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι:
Το βιντεοπαιχνίδι «κυριεύει» τη ζωή του παιδιού. Αν το παιδί προτιμά να παίζει παρά να είναι με τους φίλους του, την οικογένειά του ή να κοιμάται τότε αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.
Το παιδί χάνει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες. Αν το παιδί αποφασίζει να διακόψει εξωσχολικές δραστηριότητες που πριν το ευχαριστούσαν όπως πχ κολυμβητήριο, μπάσκετ ή το ωδείο επειδή θεωρεί πια ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες του στερούν χρόνο από την ενασχόλησή του με τα videogames είναι ώρα οι γονείς να αναλάβουν δράση.
Πάθος για νίκη. Όσο το παιδί βελτιώνεται στο παιχνίδι, τόσο μεγαλύτερο «κίνητρο» αποκτά για ασχολείται όλο και περισσότερες ώρες με αυτό, προσπαθώντας να σπάσει το προηγούμενό του ρεκόρ. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχτεί φαύλος κύκλος αφού το «άφησέ με να τελειώσω αυτή την πίστα» μπορεί να μετατραπεί σε έναν ατελείωτο μαραθώνιο.
Μια άλλη έρευνα δείχνει ότι τα αγόρια είναι περισσότερο επιρρεπή στον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια απ’ ότι τα κορίτσια. Τα αγόρια παρουσιάζουν εθισμό σε ποσοστό 9-12% ενώ τα κορίτσια μόνο σε ποσοστό 3-5%.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
Το πρώτο βήμα είναι να περιοριστεί η χρήση των βιντεοπαιχνιδιών σε 2 ώρες την ημέρα το πολύ.
Επίσης η κονσόλα θα πρέπει να βρίσκεται στο σαλόνι ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού και όχι στο δωμάτιο του παιδιού ώστε το παιδί να μην απομονώνεται.
Αγοράστε στο παιδί σας εκπαιδευτικά παιχνίδια αντικαθιστώντας τα παιχνίδια με βία και ενθαρρύνετέ το να παίζει ομαδικά (multiplayer) videogames ώστε να έχει μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση.

 http://www.pame.gr/paidi/psixologia/paidi-ethismos-videogames.html
Σε μια εποχή που τα πάντα κινούνται γύρω από την διαδικτυακή πραγματικότητα, το Facebook, το Twitter και τα υπόλοιπα δίκτυα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 80% των μαθητών του Δημοτικού έχουν προφίλ σε social media- πώς ξεχωρίζουμε τον εθισμό από την υγιή χρήση του διαδικτύου;. Ο όρος «εθισμός στο διαδίκτυο» πρέπει να μπαίνει πάντα σε εισαγωγικά, όπως διαπιστώνει η κ. Άρτεμις Τσίτσικα, λέκτορας εφηβικής Ιατρικής, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια «καινούρια» έννοια, που φέρνει σε αμηχανία την επιστημονική κοινότητα. Σε κάθε περίπτωση, όταν ένα παιδί παραμελεί τους φίλους, τα φλερτ, την οικογένεια, το πρόγραμμα ύπνου ή μελέτης του και τα αγαπημένα του χόμπι ή την διατροφή, εξαιτίας του διαδικτύου, υπάρχει πρόβλημα. Τα στοιχεία της έρευνας Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η Μονάδα Εφηβικής Υγείας, τα ποσοστά υπερβολικής χρήσης του διαδικτύου αυξάνονται σε σχέση με τα ευρήματα της έρευνας του 2007. Μάλιστα, το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις επαρχιακές πόλεις παρά στην Αττική και σε μεγαλύτερα ποσοστά στο Δημοτικό σχολείο παρά στο Λύκειο. Σημαντικό εύρημα είναι η «εξισορρόπηση» της εξάρτησης μεταξύ των δύο φύλων, αφού παλιότερα το προβάδισμα είχαν τα αγόρια. Πλέον, η πρώτη αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό είναι τα κοινωνικά δίκτυα και στην συνέχεια τα online παιχνίδια. Τα παιδιά με συμπεριφορές εξάρτησης επιδίδονται σε παιχνίδια τύχης και χρησιμοποιούν υλικό με σεξουαλικό περιεχόμενο αρκετά συχνότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επιπλέον: -Από το σύνολο των εφήβων, 18,5% θα συναντούσαν κάποιον διαδικτυακό φίλο στον φυσικό κόσμο (74% των εφήβων σε «εξάρτηση). -Από το σύνολο των εφήβων, 63,7% θα δημοσιοποιούσαν προσωπικά τους δεδομένα (100% των εφήβων σε «εξάρτηση»). -Σύμφωνα με την ψυχομετρία, οι έφηβοι με συμπεριφορές εξάρτησης παρουσιάζουν τάσεις επιθετικότητας και παραβατικές συμπεριφορές, ενώ οι έφηβοι με την οριακή χρήση (στάδιο προ της «εξάρτησης») παρουσιάζουν τάσεις καταθλιπτικού συναισθήματος και άγχους. -Γενικά οι έφηβοι με προβληματική χρήση φαίνεται να αποκτούν μια κακώς εννοούμενη «άνεση» με το διαδίκτυο, καταργώντας όρια και παρουσιάζοντας συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/everyday/modernlife/article/216811/einai-oi-efhvoi-ethismenoi-sto-diadiktyo.html
Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου