Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

(Ομαδα 4-Ευαγγελια,Αλεξανδρα):Σχεδόν ένας στους δέκα που επικοινωνούν με αγνώστους στο διαδίκτυο δήλωσε ότι η εμπειρία αυτή ήταν τραυματική.

Επιπόλαιη συμπεριφορά επιδεικνύει σχεδόν ένας στους τρεις ευρωπαίους έφηβους που εμπιστεύεται το διαδίκτυο για γνωριμίες με αγνώστους.  Η «Καθημερινή» δημοσιεύει σήμερα τα αποτελέσματα μελέτης σε εφήβους από επτά χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το 63% των νέων επικοινωνεί με αγνώστους στο διαδίκτυο και το 45,7% αυτών – ή το 28,4% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα- έχει συναντήσει και στον φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο.
Σχεδόν ένας στους δέκα που επικοινωνούν με αγνώστους στο διαδίκτυο δήλωσε ότι η εμπειρία αυτή ήταν τραυματική. Εξι στους δέκα εφήβους έχει εκτεθεί σε σεξουαλικό περιεχόμενο κατά την ενασχόλησή του με το διαδίκτυο και το 32,8% αυτών χαρακτηρίζει την εμπειρία ως τραυματική. Περίπου το 22% των εφήβων αναφέρει κάποια εμπειρία διαδικτυακού εκφοβισμού, και το 11,2% δηλώνει ότι αυτό με κάποιον τρόπο τους έβλαψε

Η μελέτη διεξήχθη σε δείγμα 13.300 εφήβων ηλικίας από 14 έως 17 ετών, 7 χωρών (Ισλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Ελλάδα), το διάστημα Οκτώβριος 2011-Μάιος 2012 υπό τον συντονισμό της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Πανεπιστημιακής παιδιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και εξέτασε την εξάρτιση από το διαδίκτυο. Οπως κατέδειξε, το 14% των εφήβων παρουσιάζει «δυσλειτουργική» συμπεριφορά σε σχέση με το διαδίκτυο.
Ειδικότερα, το 1,2% του συνολικού δείγματος είχε εξάρτηση και το 12,7% είχε συχνά περιστασιακά ή προβλήματα χρήσης που μπορεί να οδηγήσουν σε εξάρτηση. Η Ισπανία και η Ρουμανία εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά (22,8% και 17,7% αντίστοιχα), ενώ το ποσοστό Ελλήνων εφήβων με εξάρτηση ή οριακή συμπεριφορά ανέρχεται σε 12,7%. Η μελέτη κατέδειξε ότι τα τυχερά παιχνίδια (τζόγος), τα κοινωνικά δίκτυα και τα ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά παιχνίδια αποτελούν δραστηριότητες που σχετίζονται με την εξάρτηση, σε αντίθεση με την ενασχόληση στο Διαδίκτυο με σκοπό σχολικές εργασίες και έρευνα (όσο περισσότερο οι φηγοί ασχολούνται διαδικτυακά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο λιγότερα περιστατικά εξάρτησης εμφανίζουν).

 http://www.cretalive.gr/greece/view/enas-stous-eji-efhbous-mila-me-agnwstous/63191

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου