Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

(Ομαδα 4-Ευαγγελια,Αλεξανδρα):Επιπλέον κίνδυνοι που μπορούν να εκτεθούν τα παιδιά στο Internet.

 Ο υπολογιστής είναι εγκατεστημένος στο παιδικό δωμάτιο. Βέβαια ο κηδεμόνας έχει προβλέψει να μην έχει κάνει σύνδεση με παροχέα υπηρεσιών internet. Το παιδί όμως καθοδηγούμενο από φίλους του δημιούργησε μια δωρεάν σύνδεση με χρονοχρέωση έκανε την απαιτούμενη σύνδεση του τηλεφώνου με το PC και ενώ η οικογένεια κοιμόταν, το παιδί σερφάριζε ανενόχλητο σε όποιο Site ήθελε, και συνομιλούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα Chat rooms. Όταν είδε ο κηδεμόνας το λογαριασμό τηλεφώνου όμως ήταν αργά.
Με το χαρακτηριστικό αυτό παράδειγμα που είναι πραγματικότητα θέλουμε να αφυπνίσουμε τους γονείς και όχι να τους φοβίσουμε . Ο υπολογιστής σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαθίσταται από τους γονείς στο παιδικό δωμάτιο του παιδιού. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο (σαλόνι) , με την πρόσβαση στο Internet ελεγχόμενη με κωδικό εισόδου από τον γονέα. Η χρήση των καρτών προπληρωμένου χρόνου NetKey θα σας βοηθήσει αρκετά όσον αφορά τον έλεγχο του χρόνου που σπαταλούν τα παιδιά σας online. Πλησιάστε το παιδί και ζητήστε του να σας δείξει τις καλύτερες ιστοσελίδες του και καθοδηγήστε το σε μερικές δικές σας ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες . Το Internet μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα.
 Το πλέον σημαντικό είναι να ενημερώνετε τα παιδιά σας για τη χρήση του Internet, να κατανοούν ότι έχετε την εμπειρία να τα κατευθύνετε σωστά και να τους παρέχετε πολύτιμες συμβουλές προστασίας ώστε αν τους παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα να μην διστάσουν να σας ρωτήσουν. Για την πλειοψηφία των παιδιών, η χρήση του Internet θεωρείτε απόλυτα ασφαλής και διασκεδαστική.
  Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι το internet δεν παρέχει απόλυτη ασφάλεια σε κανένα χρήστη.
Όταν είναι online, τα παιδιά μπορεί να εκτίθενται σε ιούς (κακόβουλα προγράμματα που προκαλούν βλάβες σε υπολογιστικά συστήματα) και hackers (άνθρωποι που προσπαθούν να εισβάλουν σε υπολογιστικά συστήματα).
Εκτός από τους γενικούς κανόνες που ισχύουν για όλους τους χρήστες αναφορικά με την ασφαλή περιήγηση στο Internet και έχουν αναλυθεί σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες , το παιδί διατρέχει μεγαλύτερους κινδύνους να εκτεθεί σε ιντερνετικό ακατάλληλο περιεχόμενο . Οι τόποι με τέτοιο περιεχόμενο δεν είναι μόνο αυτοί με πορνογραφικό ή βίαιο περιεχόμενο αλλά και τόποι με θρησκευτική, πολιτική ή μιλιταριστική προπαγάνδα, τόποι οι οποίοι ενισχύουν το τζόγο, τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, τον αλκοολισμό ή έχουν ρατσιστικό ή ακόμα και με εθνικιστικό περιεχόμενο.
  Για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από την έκθεσή τους σε τέτοιο περιεχόμενο υπάρχουν ειδικά προγράμματα φίλτρα που βοηθάνε στη διαχείριση της online πρόσβασης και εμποδίζει το ανάρμοστο περιεχόμενο. Στο τέλος του άρθρου παρουσιάζουμε μερικές διευθύνσεις που μπορείτε να μάθετε περισσότερα .
 Ένα άλλο μέσο προστασίας είναι η ενεργοποίηση του Συμβούλου περιεχομένου (Content Advisor) του Internet Explorer , που βοηθάει καλύτερα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας . Στο τέλος επίσης του άρθρου αυτού θα περιγραφεί αναλυτικά η λειτουργία του Συμβούλου περιεχομένου για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.

  Στο Internet κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποιος είσαι, εννοώντας ότι στο συγκεκριμένο χώρο μπορεί εύκολα ο καθένας να υποδυθεί οποιονδήποτε άλλο. Συχνά στα λεγόμενα δωμάτια συζητήσεων (chat rooms), οι συμμετέχοντες κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα, το φύλο ή την ηλικία τους , άλλοτε για αθώους σκοπούς όπως για να κάνουν ένα αστείο και άλλοτε επειδή επιδιώκουν κάτι δόλιο. Τα παιδιά από την πλευρά τους είτε από παιδική αφέλεια είτε γιατί ο συνομιλητής τους μετά από αρκετό καιρό συζητήσεων κατάφερε να τους κερδίσει την εμπιστοσύνη, παρέχουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς ενδοιασμούς.
Συζητήστε με το παιδί σας και εξηγήστε του αν κάποιος άγνωστος στο δρόμο το πλησίαζε και το ρωτούσε για το όνομά του ή τη διεύθυνση κατοικίας του θα ανταποκρινόταν ? Φυσικά το παιδί θα απαντήσει αρνητικά . Το ίδιο λοιπόν θα πρέπει να κάνει και στο Internet .
Για να επικοινωνήσει το παιδί στα διάφορα δωμάτια συζητήσεων σε πραγματικό χρόνο(Chat rooms) χρειάζονται οι ανάλογες εφαρμογές επικοινωνίας (Instant Messaging).
Οι εφαρμογές επικοινωνίας πραγματικού χρόνου, όπως το Yahoo Messenger το I.C.Q, είναι αρκετά διασκεδαστικές ακόμα και χρήσιμες για τους χρήστες του Internet.

 http://www.policenet.gr/portal/ext/prostasia-paidion.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου