Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

2η Ομαδα(Πολύκαρπος,Γιώργος): ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ(INTERNET)




Εθισμένος στο internet ; Απεξάρτηση, ΤΩΡΑ!Περνάς πάρα πολλές ώρες της ημέρας στο διαδίκτυο – και όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη δουλειά σου. Ίσως είσαι cyber j​unkie, αλλά υπάρχει νοσοκομείο απεξάρτησης...
Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου ανά την υφήλιο παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα μη διαγνωσμένης ψυχιατρικής διαταραχής, όταν απέχουν για κάποιες ώρες από το «σερφάρισμα». Το θέμα είχε απασχολήσει για πρώτη φορά την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση το 1996, αλλά τότε δεν υπήρχε μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα - αφού οι χρήστες, παγκοσμίως, δεν ήταν όσοι είναι σήμερα. Το 2010, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Maryland διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία ζητήθηκε από 200 φοιτητές να μη χρησιμοποιήσουν το ίντερνετ για 24 ώρες: Στο τέλος της μελέτης πολλοί φοιτητές ανέφεραν ότι αισθάνονταν μια μορφή μελαγχολίας και αφόρητο άγχος, νιώθοντας αποκομμένοι από τον κόσμο.
Όμως, ένα νοσοκομείο που έχει επενδύσει στην Ψυχιατρική, το “Bradford Regional Medical Center”, που βρίσκεται στην καρδιά της Πενσυλβάνια, θα γίνει -σύμφωνα με το Fox News- η πρώτη μονάδα στον κόσμο που θα προσφέρει ένα πρόγραμμα ενδονοσοκομειακής θεραπείας, ένα πρόγραμμα απεξάρτησης για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με σοβαρό εθισμό στο Διαδίκτυο. Τα συμπτώματα κάποιου εξαρτημένου από το internet είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, παρόμοια με κάποιου που έχει εθιστεί στη μαριχουάνα - βλέπε κατάθλιψη, τεταμένα νεύρα και εν γένει ψυχικές διαταραχές, αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης ή, σπανιότερα, κάποια ελαφριάς μορφής βία. Ένα cyber junkie έχει εμμονή στην ακατάπαυτη χρήση του Διαδικτύου, έχει απολέσει την ικανότητά του να λειτουργεί με άλλους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την απευθείας επαφή στην καθημερινή του ζωή. Επίσης, έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να απεξαρτηθεί, χωρίς έξωθεν βοήθεια, αλλά δεν τα κατάφερε.
Το πρόγραμμα στο νοσοκομείο οργανώθηκε από ειδικευμένους ιατρούς στον τομέα αυτό, με τη βοήθεια επιστημόνων που έχουν εργαστεί σε κάθε μορφής εθισμούς, βλέπε ναρκωτικά και αλκοόλ. Άλλωστε, όπως δήλωσε η ψυχολόγος Δρ Kimberly Young, «αυτή τη στιγμή ο εθισμός στο Διαδίκτυο είναι ένα πρόβλημα στην Αμερική που μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο κι από τον αλκοολισμό, αλλά αυτό συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε, το ίντερνετ είναι δωρεάν, νόμιμο και χωρίς λιπαρά!».
Τα εγκαίνια της πτέρυγας του νοσοκομείου αυτού θα γίνουν στις 9 Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα θα είναι δεκαήμερο και οι συμμετέχοντες-«ασθενείς», που δε θα έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, θα λάβουν μέρος σε συνεδρίες ομαδικής θεραπείας, θα υποβληθούν σε αρκετές ψυχολογικές αξιολογήσεις και θα μάθουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελάχιστα, στο εξής, το Διαδίκτυο.
Αυτή η ψηφιακή αποτοξίνωση κοστίζει 14.000$ τα οποία θα πρέπει να τα πληρώσει κάποιος από την τσέπη του, καθώς καμία ασφάλεια δεν καλύπτει αυτή τη δαπάνη. Και πώς θα ξέρει κάποιος ότι είναι, πλέον, «καλά»; Με το αν θα μπορεί να μένει «αποκομμένος» για 72 ώρες χωρίς σύνδεση στο Internet και χωρίς να χρησιμοποιεί υπολογιστή.


ΠΗΓΗ:
http://www.protagon.gr/?

Η εργασία έγινε απο τους μαθητές: Ισαακίδης Πολύκαρπος, Καλαϊτζόγλου
Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου